hren

U PRIPREMI NOVI ZAKON
Unatoč pojačanim kontrolama, vozači i dalje čine teške prekršaje. Prošli vikend, rekorder u brzini, vozio je čak 235 kilometara na sat.

Zaustavljeno je više od 500 vozača pod utjecajem alkohola, rekorder je s više od 3 promila alkohola u krvi. Policija je zaustavila i 69 recidivista, koji unatoč prijašnjim prekršajima i dalje voze. U pripremi je novi zakon i veće kazne.

U manje od 24 sata stradala su dvojica pješaka. Velik problem su recidivisti. Edukacija je, kaže struka, najvažnija. "Represija ne može ići bez edukacije, bez obzira na neka rješenja, kao dobra praksa u nekim zemljama. Kad je u pitanju represija, bez obzira jel' to bila sankcija oduzimanja vozačke ili novčane kazne, usporedo s time mora ići edukacija, jer edukacija je najkvalitetnija", smatra Sinan Alispahić iz HAK-a.

"Možda je edukacija ključna riječ, ako bi birali jednu riječ, da svi oni koji o tome odlučuju sudovi, suci, tužitelji, odvjetnici, malo bolje razumiju emocionalni, mentalni sustav čovjeka", kazao je Ante Bagarić iz Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti.

Recidivisti koji su najmanje tri puta u tri godine uhvaćeni alkoholizirani za upravljačem, ostaju dvije godine bez vozačke i moraju na izvanredne liječničke preglede. Kazne za vožnju pod utjecajem alkohola su od 700 do 15 tisuća kuna.

"Mislim da oni koji ponavljaju greške u dvije godine sigurno trebaju biti kažnjeni. Novčana kazna? Pet tisuća kuna, najbolje je kad se po džepu udari", smatra Zdravko iz Zagreba. "Policija je tu, ne mogu reći da je zakazala, ali oni nemaju takve ovlasti, osim što će se to ponovit", dodaje Marko iz Splita. "Čak i zatvorske kazne bih postrožio i zabranio uopće upravljanje ikakvim motornim vozilom", kazao je Jure is Splita.

Novi zakon u pripremi

Prema najavama resornog ministra, u pripremi je novi zakon. Do njegova donošenja, kazne su po starom. "Vozačka dozvola se može suspendirati ili kao zaštitna mjera u prekršajnom postupku ili sigurnosna mjera u kaznenom. Može uslijediti kao posljedica prikupljenog određenog broja negativnih bodova. Taj institut već imamo slična stvar je i s oduzimanjem predmeta prekršaja odnosno kaznenog djela", kazao je Robert Ćop iz MUP-a.

U Švicarskoj automobil odlazi na otpad. Engleska za najteže prekršitelje ima kazne zatvora. Bez takvih kazni, ubojice će i dalje voziti našim cestama. "Taj drugi prekršaj jednostavno mora biti drastično sankcioniran da li zatvorom, da li trajnim oduzimanjem vozačke ili nekom drugom drastičnom mjerom", navodi Kristijan Tićak iz AMS-a.

Policija na tjednoj bazi zaustavi 40-ak recidivista. Njihovi prekršaji ili kaznena djela, imaju visoku cijenu. Alen Ostojić iz Hrvatske udruge menadžera sigurnosti kazao je: "Svjetska zdravstvena organizacija je već prije nekoliko desetljeća rekla da gubitak jednog života stoji oko milijun eura. Najkvalitetnije rješenje u trenutnim okolnostima je trajno oduzimanje vozačke dozvole, jer to su ubojice za volanom". Koji bez obzira na oduzimanje vozačke, relativno visoke kazne i dalje sjedaju za upravljač. Upravo takvima, policija će posvetiti više pozornosti.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij