hren

VELIKI PLANOVI
Na javnu raspravu stavljene su i Izmjene i dopune Detaljnog plana uređenja (DPU) za radnu zonu na Dračevcu.
U odnosu na važeći DPU mijenjaju se gabariti gradnje i namjena površina. Podsjetimo, ova zona se od 2003. godine kada je Vlada prepustila lokalnoj vlasti planirala kao sajmište i centar za kongresni turizam, s poduzetničkim inkubatorima, ali nije bilo rezultata. Investitori očito nisu "zagrizli" na ponude iz Banovine.

Po važećem planu cijeli obuhvat DPU-a bio je poslovna zona, osim crkvice Svetog Križa koja je stavljena pod zaštitu. Sada su tri četvrtine tog prostora na sjeveroistočnom dijelu grada namijenjene poslovanju. Dok je četvrtina prostora, površine oko 30.000 četvornih metara, namijenjena za Katolički odgojno-obrazovni centar.

- Unutar njega je predviđen smještaj vrtića, osnovne i srednje škole, smještajnih kapaciteta vezanih uz obrazovnih ustanova, te drugih kompatibilnih pratećih sadržaja - navodi se u prijedlogu izmjena i dopuna DPU-a koje je izradio tim s Fakulteta građevinarstva i arhitekture pod vodstvom prof. Darija Gabrića.

Sadržaji koje predviđaju urbanisti posljedica su darovnice kojom je država poklonila Crkvi nekretnine vrijedne više od 10 milijuna eura na Dračevcu.

DPU-om se planira premještanje i "Prometove" garaže iz Kopilice u zonu bivše vojarne. U istu zgradu bi se preselili još i gradska tvrtka "Split parking", te Prometna policija.

- Na građevnoj čestici površine 30.365 četvornih metara planirano je rušenje postojećih građevina i sklopova te izgradnja nove složene poslovne građevine, "Prometova" garažno-remontnog centra s garažom za autobuse, servisno-remontnim pogonom, stanicom za tehnički pregled, postajom za punjenje goriva, servisom, skladištima i radionicama različitih vrsta, te uredskim prostorima za potrebe javnog prijevoznika, "Split parkinga", Prometne policije i Centra za kontrolu prometa - navodi se u prijedlogu izmjena DPU-a.

Zgrada za ovu namjenu bi bila velika gotovo kao građevna čestica (28.950 kvadrata), imala bi tri podzemne etaže i prizemlje za parkiranje autobusa i automobila, te tri kata za uredske prostorije.

Dobra vijest je da planom nije predviđeno preseljenje vatrogasaca na Dračevac s postojeće lokacije u Kopilici, kako se najavljivalo u gradonačelničkom mandatu Ive Baldasara koji je htio preseliti "Promet" i Javnu vatrogasnu postrojbu iz Hercegovačke da bi se tamo mogli graditi stanovi.

Tehnološki park Split (TPS) smješten je na zapadnoj polovici zone obuhvata na Dračevcu. TPS bi imao poslovne odnosno uredske zgrade i hale predviđene "za nove tehnologije i određeni tip proizvodnje". Ukupna je površina obuhvata 41.000 četvornih metara, što je nešto manje nego što imaju katolički obrazovni centar i "Prometova" garaža zajedno, ali ono što im nedostaje u teritoriju, poslovni prostori nadoknađuju rastom u visinu.

Novim planom se želi graditi tri nebodera s hotelskim, poslovnim i kongresnim prostorima. Jedan od 25, drugi od 20 i treći od 16 katova. Oko njih bi se poput meandara prostirale niže zgrade (uredi i hale), visine od tri do šest etaža.

- Trenutna izgrađenost kompleksa obuhvaća približno 50 posto prvotno planiranih objekata i iznosi oko 31.000 kvadrata zatvorene neto površine - napominju izrađivači DPU-a.

Dakle, namjerava se graditi još dvostruko od onog što sada postoji na Dračevcu, s tim da će se sadašnji objekti srušiti bude li potrebno. Moguća je rekonstrukcija, dograđivanje i nadogradnja postojećih zgrada.

Svojedobno su gradski oci najavili da će izgradnja TPS-a početi koncem iduće godine, no planom su predviđeni radovi u fazama tako da se "omogući neovisna realizacija pojedinih prostornih cjelina i izgradnja u fazama i etapama ovisno o interesima vlasnika i budućih investitora". Drugim riječima, hoće li se sve što je planirano doista izgraditi ovisit će o iskazanom interesu korisnika.

Iz Banovine su poručili kako će se prva faza projekta, u vrijednosti od 10 milijuna eura, pokrenuti ulaganjem u središnju zgradu, veličine 20.000 kvadrata. Zahvat će se financirati sredstvima iz ITU mehanizma Urbane aglomeracije, a posao se planira dovršiti do kraja 2020. godine.


Vrtić, garaža i teretana za zaposlenike

U pozivu kojim je Grad tražio neobavezujuće ponude zainteresiranih poduzetnika koji bi unajmili buduće poslovne prostore i proizvodne hale na Dračevcu obećavan je komfor, navedeno je kako će im se osigurati "čuvanje djece i igraonica za zaposlenike - fitness centar".

Sve to za povoljne cijene najamnine. Informativne cijene su bile sedam eura po četvornom metru uredskog prostora i pet eura po kvadratu proizvodno-razvojnih pogona, dva eura za zajedničke troškove, vanjsko parkirališno mjesto po 15 eura mjesečno, a garažno za 35 eura mjesečno (sve bez PDV-a).

Poduzetnicima je najavljeno kako je minimalno korištenje prostora pet godina, a za poslovni prostor veći od 2000 kvadrata mora biti do 10 godina. Idući krug u kojem će se tražiti obvezujuće ponude trebao bi biti raspisan u siječnju. S povoljnim cijenama Grad ne bi mogao isplatiti uloženo.

No, budući da se projekt financira iz ITU fonda, možda je prilika da se privuku nove tehnologije i otvore radna mjesta. Ne uspije li pak projekt, ostat će još jedna prazna poslovna zgrada, a kritičari će govoriti da se EU-ova sredstva moglo drukčije uložiti.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij