hren

OD DRAČEVCA DO TTTS-A
"Hrvatske ceste" potpisale su sa splitskom tvrtkom "Geoprojekt" ugovor vrijedan oko 3,9 milijuna kuna za izradu idejne i glavne projektne dokumentacije, provedbu geodetskih radova i ishođenje lokacijske i građevinske dozvole za planiranu dionicu "nove obilaznice" na potezu od Dračevca do TTTS-a.

Riječ je o prometnici koja je odavno ucrtana u planove, a trebala bi povezati brzu cestu Solin - Klis i početak prije 15 godina najavljenog, a još uvijek neizgrađenog istočnog kraka splitske obilaznice od TTTS-a, preko Gornje Podstrane i Jesenica do Omiša. Zbog ostvarenja te dionice od Dračevca prema jugoistoku na brzoj cesti izgrađen je most podno Mravinaca, dio budućeg čvora koji bi dijelom trebao rasteretiti ulaze u grad na Pujankama i Mertojaku, kao i postojeće raskrižje u Stobreču, najfrekventniju prometnu točku u cijeloj državi.

Za spomenuti ugovor s državnom infrastrukturnom tvrtkom natjecale su se i tri zagrebačke tvrtke, pri čemu je "IPZ" istaknuo cijenu od oko 4,4 milijuna kuna, "Mobilita Evolva" je svoju ponudu procijenila na nešto više od 4,2 milijuna kuna, a "Institut IGH" tek nešto ispod tog iznosa.

Budući da tek počinje projektiranje tog dijela "nove obilaznice", vrlo je teško prognozirati hoće li se i kada upaliti bageri, posebice imajući u vidu brojna dosadašnja neispunjena obećanja o završetku izgradnje prometnog poteza Plano-Solin-Omiš, najkritičnijeg u državi, ali i probleme kakvi poslovično prate slične projekte na našem području. Još uvijek se dobro pamti najava Božidara Kalmete, tadašnjeg resornog ministra, izrečena 2005. u zgradi Županije nakon predstavljanja projekta rješavanja splitskog prometnog čvora, po kojoj su dvotračna Magistrala kroz Kaštela, brza cesta u punom profilu do Dugopolja i najkritičniji potez Stobreč-Omiš trebali biti izgrađeni do - 2008. godine.

Prošlo je, evo, puno desetljeće, a dva dijela tog obećanja realizirana su uz teške muke i nekoliko zastoja, dok priča s istočnim dijelom projekta miriše na još desetak godina projektiranja, razmatranja različitih trasa, ali i ono najvažnije, traženje izvora financiranja gdje se sve više spominje svemoćna fraza - europski fondovi. Kao da taj postupak traje nekoliko sati ili mjeseci, zapravo potupno suprotno, a najbolji primjer su muke oko Pelješkog mosta.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij