hren

A SVE PLAĆAJU POREZNI OBVEZNICI
Važnih presuda koje se tiču korupcijskih afera gotovo da nema. Veliki i zvučni slučajevi – na kojima su policija, tužiteljstvo i na kraju sud pokazivali borbu protiv korupcije – nisu dočekali svoj pravomoćni sudski epilog. Posljednji primjer su suđenja protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

Slučajevi nekih od najspektakularnijih korupcijskih afera bili su razvikani, ali su krajnji rezultati sramežljivi. Primjer toga je slučaj Ivana Gotovca, kojemu se 10 godina sudilo za Mali maestro, poznatiji kao "slučaj peka". Sve tri presude ukinuo je Vrhovni sud, na čijoj je adresi i četvrta, oslobađajuća presuda.

S pravosuđem se još uvijek bori i Ivo Sanader, čije su muke počele nakon odlaska s mjesta premijera. Doduše, i drugi zvučni slučajevi, poput slučaja Nadana Vidoševića, još nisu dočekali pravomoćni epilog.

Dodjeljivanje krivice za ovo stanje ovisit će o osobi koju pitate. Međutim, nitko ne želi preuzeti odgovornost, a te dugotrajne postupke na kraju plaćaju porezni obveznici.

Sudac Krešimir Devčić htio bi postrožiti rokove na višem sudu. Dio kritika odbacuje i tvrdi da su zanemareni manji slučajevi.

"Velik broj drugih predmeta se rješava u zakonskim rokovima. Događa se, nažalost, da u ranoj fazi postupka moramo čekati da optužnica postane pravomoćna i do toga prođe godina, dvije", rekao je Krešimir Devčić, sudac Županijskog suda u Zagrebu.

Troši se i vrijeme i novac.

"Tri, četiri optuženika, uz odvjetnike, tri suca u uskočkim predmetima, Državno odvjetništvo. Kad saberemo godišnje plaće, broj ročišnih dana, kojih može biti i desetak godišnje, odmah će se cifra popeti
na pola milijuna kuna, i to samo za godinu dana", rekao je odvjetnik Branko Šerić.

Istovremeno, sinonimi za hrvatsko pravosuđe postali su sinkopa Tomislava Horvatinčića i lajanje psa Mede.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij