hren

Piše li vozač poruku tijekom upravljanja vozilom, šanse za prometnu nesreću povećavaju se čak 23 puta.

Koliko ste puta, tijekom vožnje automobila, posegnuli za mobitelom kako biste odgovorili na poziv ili pročitali SMS poruku? A znate li koliko ste tim postupkom zapravo ugrozili sebe i druge u prometu?

Upotreba mobitela u prometu danas predstavlja veliki sigurnosni problem, posebice u cestovnom prometu. Prema istraživanju ponašanja sudionika u prometu i upotrebi mobitela, koje je provela Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, u Hrvatskoj nevjerojatnih 91 posto vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje, 33 posto biciklista s mobitelom pedalira, a 50 posto pješaka je na mobitelu dok prelaze prometnicu. Korištenje mobitela u prometu postala je redovna navika.

Istraživanja razine distrakcije (ometene pažnje) za vrijeme korištenja mobitela u vožnji govore da je vjerojatnost nesreće povećana devet puta i da vozač koji telefonira ima smanjenu pažnju kao da je pod utjecajem alkohola od jedan promil u krvi. Samo čitanje poruke s mobitela oduzima najmanje pet sekundi potpune pažnje vozača za koje je vrijeme automobil bez nadzora 70 metara u brzini od 60 kilometra za sat.

Upravo je to potaknulo Hrvatsku udruga menadžera sigurnosti da pokrene projekt kojim se želi smanjiti broj nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu. Uz potporu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 21. listopada proglašen je nacionalnim Danom bez mobitela u prometu.

Kampanjom žele osvjestiti građane i utjecati na njih da tijekom vožnje automobila ili bicikla, odnosno prelaska ulice ne koriste mobilni telefon.

Kako bi olakšali "odvikavanje" od mobitela u vožnji u HUMS-u su napravili i mobilnu aplikaciju koja prima pozive, evidentira ih, te pozivateljima SMS-om javlja kako je korisnik mobitela upravo za volanom i da će im poziv biti uzvraćen. Za to vrijeme korisnik mobitela nije ometan zvukovima poziva.

Uključite se i vi u akciju i ignorirajte svoj mobilni telefon tijekom vožnje.

Foto: Pixabay
Izvor: Zimo.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij