hren

DRUGA GODIŠNJICA VLADE
Uskoro će se obilježiti druga godišnjica mandata Vlade Andreja Plenkovića. Pročešljali smo njihove životopise i imovinske kartice te došli do zanimljivih podataka. Znate li koliko ih plaćamo? Koliko imaju djece? Koliko su obrazovani? Koje jezike govore?

U Banskim je dvorima predsjednik Vlade Andrej Plenković, četvero potpredsjednika i ministara i još 16 ministara. Ukupno 21 član Vlade mjesečno nas košta 598.148 kuna. Godišnje ih plaćamo 7.177.776 kuna bruto. Više od 7 (riječima: SEDAM) milijuna kuna godišnje iz proračuna odlazi samo na njihove plaće. U dvije godine mandata to je više od 14 milijuna kuna. Mjesečno članovi Vlade primaju neto 373 tisuće kuna, što je prosječno 17.800 kuna.

Najveću plaću ima premijer Plenković (21.585 kuna), a najmanju ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić (14.553 kuna).

Članovi Vlade, dakle njih 21, ukupno imaju 35 djece (prema dostupnim podacima, nap. a.), što je prosječno 1,6 djeteta po članu Vlade. Najviše, po troje djece imaju ministri Damir Krstičević, Tomislav Tolušić, Dražen Bošnjaković, Gabrijela Žalac i Tomo Medved. Prosjek kvare Tomislav Ćorić,Marko Pavić i Nina Obuljen Koržinek, koji nemaju djece, a boljoj demografskoj slici Banskih dvora nije doprinijela ni ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, koja ima jedno dijete.

Ekipa u Vladi ukupno ima 1028 godina, što znači da je prosječna starost 48,9 godina. Najstariji je ministar zdravstva Milan Kujundžić (61), a u klub mlađih, rođenih 1979. spadaju Tolušić, Pavić, Žalac, Oleg Butković i najmlađi Tomislav Ćorić, koji će 39 godina napuniti u studenom.

Banski se dvori mogu pohvaliti da među članovima Vlade ima sedam doktora znanosti, četvero s magisterijem, četiri diplomirana pravnika, jedan diplomirani ekonomist, tri inženjera, ministar obrane Krstičević završio je vojnu akademiju, a branitelja Tomo Medved prvostupnik je ekonomije.

Od 21 člana Vlade, pet je žena, a 16 muškaraca.

Svi se služe, kako su napisali, engleskim jezikom. Premijer prednjači i barata s čak četiri (uz engleski, francuski, talijanski i njemački), i inoministrica Marija Pejčinović Burić se služi engleskim, francuskim, pasivno njemačkim, ali i španjolskim. Nina Obuljen Koržinek engleskim, francuskim i talijanskim, a Oleg Butković engleskim, talijanskim i njemačkim. Tri jezika zna i lošinjski Gary Cooper (ministar Gari Cappelli), Zdravko Marić uz engleski zna i talijanski, a ministar Davor Božinović bugarski.

Prema ovim podacima, prosječni je član Vlade muškarac, star 49 godina koji ima najmanje fakultetsko obrazovanje, a možda i doktorat, govori engleski, ima dvoje djece i plaću nešto manju od 18 tisuća kuna.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij