hren

SPORAN ZAKON O DRŽAVNOM ZEMLJIŠTU
Turistički sektor neugodno je iznenadila najava da bi kampovi, prema prijedlogu Zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, trebali plaćati zakupninu od čak 15 posto od svojih ukupnih prihoda ako posluju na parceli u državnom vlasništvu

Zakon na kojem radi Ministarstvo državne imovine, na čijem je čelu Goran Marić, još nije poslan na javno savjetovanje. Prije toga očitovanje o njemu trebali bi dati Ministarstvo turizma i Ministarstvo gospodarstva.

Jutarnji list je objavio kako se u prijedlogu zakona nalazi odredba prema kojoj će kampovi koji su na turističkom zemljištu ili dijelu zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske moći sklopiti ugovor o zakupu s državom, ali će im, umjesto po četvornom metru, ona obračunavati zakupninu u iznosu od 15 posto ukupnih prihoda kampa.

Direktor Hrvatske udruge za turizam Veljko Ostojić za tportal je izjavio kako bi takva uredba, ako bude prihvaćena, bila potpuno nelogična.

'Koliko je nama poznato, nacrt prijedloga zakona nije stavljen u službenu proceduru donošenja te nismo upoznati s njegovim odredbama, stoga ga ne možemo ni komentirati. Želimo ipak napomenuti da bi eventualna primjena modela zakupnine u visini 15 posto od ukupnog prihoda kampa bila potpuno nelogična (s obzirom na to da se radi o zakupu određene površine zemljišta), zaustavila bi investicije u podizanje kvaliteta kampova koje bi trebale rezultirati većim prihodima, a mogla bi i značajno destabilizirati poslovanje turističkih društava', poručio je Ostojić, koji je bio i ministar turizma u vladi Zorana Milanovića.

Procjenjuje se da je danas preko 16 milijuna metara kvadratnih zemljišta u kampovima u vlasništvu države. Za njeno korištenje kampovi plaćaju tri kune po kvadratnom metru za pola zemljišta na kojem posluje kamp, plus još dva posto od polovice ukupnog godišnjeg prihoda.

Država na osnovi toga godišnje od kampova ubire 31 milijun kuna, a novim bi se prijedlogom zakona, piše Jutarnji list, svota trebala znatno povećati.

Kampovi će, umjesto zakupa, imati mogućnost otkupa zemljišta na kojem posluju, a u tom će slučaju kupovati zemlju po procijenjenoj tržišnoj vrijednosti.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij