hren

U Bosni i Hercegovini počela je izborna šutnja, uoči sutrašnjih općih izbora, osmih po redu. Poslije vrlo prljave kampanje, niza nepravilnosti, manipulacija i slučajeva zastrašivanja birača, dan uoči izbora u BiH protječe mirno.

Svoju građansku dužnost već je obavio dio birača registriranih za glasovanje poštom - od njih 77.000, 24.000 su iz Hrvatske. Prvi put u Hrvatskoj nije organizirano glasovanje u diplomatsko-konzularnom predstavništvu. Glasačko pravo tim putem, prema posljednjim službenim podacima, ostvarila je 41.000 glasača. Registrirano je 612 zlouporaba takvih glasova.

Prema odredbama Zakona o kaznenom postupku vezano uz izborni proces u BiH, za glasovanje umjesto nekog drugog predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina. Član biračkog odbora, ako vrši pritisak na glasača, može dobiti kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Prvi put na ovim izborima bit će i prozirne glasačke kutije, čime bi se spriječila krađa listića, što bi trebalo omogućiti transparentne izbore. Iako je uvriježeno mišljenje da mladi u BiH ne izlaze na izbore, u Institutu za razvoj mladih "KULT" kažu drukčije. Izlaznost mladih na izbore veća je od 50 posto.

Sve bi to moglo biti dodatni poticaj biračima da sutra izađu na opće izbore i svojim glasom kazne sve koji su se nezakonito ponašali.

Izvor: HRT.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij