hren

KARTOGRAF Jakub Marian na svojoj stranici objavio je kartu koja prikazuje broj europskih milijardera u 2018. godini.

Podatke je bazirao na Forbesovim ljestvicama najbogatijih osoba na svijetu. "Kao Europljanin koji voli statistiku, zanimalo me koliko tih osoba živi ovdje", piše na svom sajtu.

Napominje kako karta prikazuje broj milijardera na 10 milijuna stanovnika, ali i stvarni broj milijardera, na temelju njihovih državljanstava. Primjerice, SAD ima 18 milijardera na 10 milijuna stanovnika odnosno 585 milijardera ukupno. Za usporedbu, Kina ih ima 373 ili tek 2,7 na 10 milijuna ljudi. 

Valja napomenuti i kako dvije mikrodržave, Monako i Lihtenštajn, imaju barem po jednom milijardera, što ih svrstava na vrh ljestvice. Zanimljivo je i kako Luksemburg nema ni jednog milijardera, iako je 2014. tamo živjelo barem 17 njih, no ni jedan nema državljanstvo.

Popis češkog matematičara i lingvista nudi i tužan pogled na Balkan, ali ništa bolje nije ni u svim drugim slavenskim zemljama; Rusija je očekivano na vrhu sa 101 milijarderom, prate je Ukrajina sa 7, Poljska i Češka sa 6 te Slovačka s jednim milijarderom. Ostale slavenske zemlje, Bjelorusija, Srbija, Makedonija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Slovenija i Hrvatska, nemaju nijednog.

Jakub Marian prošle godine objavio je kartu koja prikazuje raspodjelu bogatstva u Europi, a i na njoj je Hrvatska na dnu dna Europe.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij