USPJEŠNIJA OD KLASIČNE
Mnoge će možda iznenaditi, ali imunoterapijski lijekovi za liječenje metastatskog raka, čija je uspješnost veća nego kod klasičnih metoda liječenja ove bolesti, i do čije su primjene dovela otkrića dvojice imunologa upravo u Stockholmu ovjenčanih Nobelovom nagradom - nalaze se na osnovnoj listi lijekova i stopostotno su dostupni osiguranim osobama, odnosno na njih se ne plaća doplata, saznajemo u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Imunolozi James P. Allison i Tasuku Honjo nagradu su zaslužili zbog svojih postignuća u istraživanju i terapiji raka poticanjem imunološkog sustava organizma da se bori protiv malignih stanica.

Imunoterapija se u SAD-u i Europi već standardno koristi u liječenju brojnih čvrstih tumora – od melanoma, preko raka bubrega do raka pluća..., a značajni rezultati postižu se i u liječenju metastatskog raka dojke.

Više imunoterapijskih lijekova za više vrsta metastatskog raka dostupno je i pacijentima u Hrvatskoj (u tom kontekstu spomenuli smo da je imunoterapiji podvrgnut i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji se liječi od metastatskog melanoma).

Kako saznajemo iz HZZO-a, imunoterapija se primjenjuje u skladu s kriterijima iz smjernica pridruženih svakom pojedinačnom lijeku na listi lijekova. U tim je smjernicama precizno navedeno kojim je bolesnicima lijek namijenjen, odnosno za koju bolest i koji njezin stadij, kad se i kako provodi procjena uspješnosti liječenja, kakav mora biti odgovor primjene lijeka da bi se nastavilo s terapijom, itd.

Prema riječima dr. Jure Nazlića, specijalista kliničke farmakologije u KBC-u Split, imunoterapija se smatra najbrže rastućim područjem farmakologije, bilo da se radi o malignim bolestima, bilo o bolestima poremećaja imunološkog sustava.

Ocjenjuje, također, da bolesnici u Hrvatskoj, gledano u europskim okvirima imaju široka prava koja proizlaze iz liste lijekova HZZO-a.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij