hren

Vatrogasci se bore kako se požar ne bi počeo vraćati prema šumi u smjeru Orebića

Na četiri kuće u Stankovićima, na području Orebića, požar je u utorak popodne zahvatio potkrovlje i dio fasade, dok su donji dijelovi spašeni, a kako je bura malo oslabjela, požar osim kopnenih snaga gase i kanaderi, izjavio je za Hinu županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović. Istaknuo je da vatrogasci nastoje odbiti požar te da će nastati golem problem ako se počne vraćati prema šumi u smjeru Orebića. “Na granici smo da se to dogodi. Situacija je jako zahtjevna. Riječ je o vatrenoj liniji dugoj oko četiri kilometra”, rekao je Simović.

Na gašenju razbuktalog požara na nepristupačnom terenu kod Mokala, mjesta u blizini Orebića, angažirane su dodatne vatrogasne snage iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske i Koprivničko-križevačke županije, a tri kanadera koja su bila upućena u Kulu Norinsku preusmjerena su na Pelješac. U pripremi je i četvrti kanader, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Ministar Krstičević sazvao je sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije za sutra u 8 ujutro u Orebiću, gdje bi se trebali dogovoriti daljnji koraci, piše Večernji.

Kanaderi nisu mogli gasiti zbog bure

Dva su kanadera tijekom dana već bila upućena na teren, ali zbog jake bure, nisu mogli gasiti požar pa su se vratili u splitsku zračnu luku. Vatru trenutačno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Dubrovnika, javne vatrogasne postrojbe Dubrovačkog primorja, Mljeta i Dubrovačkih vatrogasaca te dobrovoljna vatrogasna društva iz Orebića, Kune, Putnikovića, Vignja, Korčule i Trpnja.

Po podacima DUZS-a, na požarište su upućeni i vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Splita (14 vatrogasaca s četiri vozila) i Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Šibenika (četiri vatrogasca s dva vozila). Kako je priopćilo Ministarstvo obrane, onamo je poslano i 50 vojnika, dva helikoptera i desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Evakuacija stanovnika i turista

Zbog blizine vatrene linije, evakuirano je 40 stanovnika Mokala prema Postupu, a turisti iz dvaju obližnjih kampova evakuirani su na igralište u Orebiću, ističu iz DUZS-a. HAK je izvijestio da je prekinut promet na cesti DC 414 na predjelu Postupu kod Orebića. Zatvorena je Pelješka cesta na predjelu Kriva dolina kod skretanja prema Trpnju, a trajekt iz Korčule preusmjeren je na Trstenik, i to na liniji Dominče – Trstenik i Trstenik – Dominče.

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti Stožeri civilne zaštite stalno će pratiti daljnji razvoj situacije i u skladu s tim poduzimati odgovarajuće mjere, s naglaskom na analize potreba i utvrđivanje aktivnosti u narednom razdoblju za trenutno najugroženija područja, kao i angažiranja ljudstva i materijalnih sredstava potrebnih za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, navodi DUZS.

Poslijepodne se u jednom trenutku cisterna DVD-a Metković u kojoj su bili dvojica vatrogasaca, prošli su s lakšim ozljedama.

Izvor: Telegram.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij