hren

Vrijednost je milijun kuna, a rok za dostavu ponuda je 15. listopad

Lučka uprava Split raspisala je natječaj za izradu projektne dokumentacije za izgradnju novog međunarodnog putničkog terminala u splitskoj luci. Vrijednost je milijun kuna, a rok za dostavu ponuda je 15. listopad. 

Planira se rekonstrukcija postojećih objekata, zgrade ex. 'Jadranribolov' i skladišta na lukobranu, kako bi se dobio novi putnički terminal s popratnim sadržajima. U opisu postojećeg stanja navedeno je kako su izostanak korištenja i neriješeni imovinsko-pravni odnosi doveli do propadanja konstruktivnog i nekonstruktivnog dijela, a budući da su objekti ograničeni konzervatorskim zahtjevima, rekonstrukcija se mora napraviti tako da se zadrže postojeći gabariti. S obzirom na stanje objekata u natječaju je navedeno da je jedno razumno rješenje uklanjanje postojećih i gradnja novih objekata u zadanim gabaritima.

- Taj prostor je GUP-om određen kao površina infrastrukturnih sustava i trenutno je planskom dokumentacijom dozvoljena isključivo rekonstrukcija unutar postojećih gabarita, oni su potkapacitirani i bit će potrebna promjena prostorno planske dokumentacije - navedeno je natječaju.

Priložena su dva idejna rješenja. Radi se sličnim rješenjima u kojima je tlocrt gotovo isti, a razlikuju se u gornjem dijelu. U prvoj varijanti nadgrađe zauzima cijelu os istok-zapad, a u drugoj varijanti je nadgrađe potpuno izduženo do svoj zapadnog ruba, a istočni prati postojeće gabarite. 

- Sa stajališta urbanističko konzervatorskih datosti jedina prepreka realizaciji projekta je produljenje osi istok-zapad u nadgrađu u obje varijante. Nova zgrada putničkog terminala bit će projektirana, izgrađena i održavana na održiv i energetski učinkovit način kako bi se spriječili ili ublažili negativni učinci na druge dionike  - stoji u tekstu natječaja.

Izvor: Dalmatinskiportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij