hren

Članovi Hrvatske udruge poslodavaca apelirali su putem konferencije za novinare na Vladu i Sabor kako bi nadolazeću mirovinsku i poreznu reformu uskladili s potrebama tržišta

S ova dva zakona se neće ništa riješiti i naše gospodarstvo tone zbog kroničnog nedostatka radne snage. Možda nije dramatično u Zagrebu, ali iz drugih regija dolaze apeli i traže od nas da se pronađu rješenja. Imamo posla više nego ikad, ali nema ljudi, rekla je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a na konferenciji oko mirovinske i porezne reforme. 

Dodala je kako u Hrvatskoj nema reformi, a ove najavljene nisu reforme, već samo promjene. Istaknula je da Hrvatska ne prati trendove, što je također veliki problem. 

'Stanje postaje neizdrživo' 

- Mi kao poslodavci smo tu da upozorimo da je stanje postaje neizdrživo - kazala je. 

Davor Majetić nadovezao se i kazao da bi umjesto penalizacije trebalo uvrstiti razne bonuse i neoporezive dijelove plaća i mirovina. Istaknuo je da je konferencija upravo usmjerena na Vladu kako bi osluhnula potrebe poslodavaca kako bi mogli sačuvati radnu snagu i omogućiti im bolje plaće i beneficije. 

- Slušamo o problemima s radnom snagom, ali to nitko ne shvaća. Mi očekujemo u našoj situaciji da nas politika počne slušati i razumijevati i počne donositi odluke. Mi smo u elementarnoj nepogodi nedostatka radne snage. Okvir u kojem živimo, djelujemo i radimo nije dobar. Kvote nisu dobre i produktivne, ne daju rezultate - istaknuo je Franjo Turek te dodao kako je naše poduzetništvo "limitirano na djelovanje Vlade i politike". 

Apelirao je i na Vladu da u mirovinskoj reformi da prostora i mogućnosti za stimulaciju, a ne samo najavljenu penalizaciju. 

Zdravko Jelčić upozorio je da nema izlaza iz trenutne situacije bez proizvodnje i izvoza.

- To je izvorište naših problema - kazao je. 

'Bojim se, izgubit ćemo industriju na kraju' 

Tihomir Premužak je ponovio da su potrebne reforme, ali ne samo mirovinske i porezne, već je potrebna i reforma uprave te zdravstvenog sustava.

- Bez toga će i dalje biti kritično. Bojim se da ćemo na kraju izgubiti tvornice i industriju - kazao je Premužak. 

- Naša poruka je jasna i glasna. Tržište rada u Hrvatskoj ne postoji. Ima otvorenih natječaja na koje se nitko ne javlja - apelirala je Deranja te ponovno pozvala nadležne vlasti da u kreiranju porezne reforme trebaju poslušati zahtjev HUP-a o neoporezivom dijelu plaće radnika koji je konkretno odnosi na porez na topli obrok. 

- Država ne gubi ništa ako dopusti da mi poslodavci imamo trošak. Neka nam podigne pragove i omogući da možemo radnicima dati topli obrok. Tih 400-500 kuna za topli obrok velika je stvar. Što se tiče mirovinske reforme, ali ono što je bitno - ako nas uništite, o kojoj ćete to mirovinskoj reformi razgovarati i tko će vam davati sutra za njih - upitala je Deranja.

Izvor: 24sata


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij