hren

NAKON što je u Hrvatskoj zabilježena i druga smrt od groznice Zapadnog Nila, stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ upozoravaju građane kako se zaštititi od komaraca koji prenose taj opasan virus.

Za prijenos virusa Zapadnog Nila odgovorni su zaraženi komarci, najčešće iz roda Culex, a uobičajeno su rasprostranjeni na našem području, osobito u ljetnim mjesecima. Virus se u prirodi održava u ciklusu između komaraca i ptica koje su primarni rezervoari virusa. Zaraženi komarac prenosi virus na ljude, kopitare i druge sisavce ubodom, ali virus ne može prijeći s čovjeka na čovjeka.

Dosad je u Hrvatskoj dvoje umrlih. Prije desetak dana preminuo je muškarac iz Belog Manastira koji je imao i neku kroničnu bolest, a tijekom vikenda je u zagrebačkoj Zaraznoj bolnici preminuo 84-godišnjak. U Zaraznoj je, prema jučerašnjim informacijama, još četvero ljudi koji su u komi i na životi ih održavaju aparati. Kod većine tih teško oboljelih radi se o kliničkom obliku bolesti koji zahvaća središnji živčani sustav.

Virusom je zaražena i 6-godišnja curica iz Vukovara, no njeno stanje nije opasno po život.

Bolest Zapadnog Nila prenose komarci, a najveći broj osoba zaražen je na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Hrvatske, najviše u Osječko-baranjskoj županiji te na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Razvoj komaraca

Komarci se razvijaju u vodi. Ovisno o vrsti, mogu se razvijati u čistim i onečišćenim vodama, različitim prirodnim staništima ili staništima koja su nastala utjecajem ljudi. Broj komaraca oko nas posljedica je prisutnih uvjeta potrebnih za njihov razvoj, prije svega količine vode i temperature.

Komarci se razvijaju u različitim prirodnim i umjetnim leglima.

Prirodna su:poplavne površine, kanali s vodom, lokve nastale nakon kiše, stajaćice bez prirodnih neprijatelja ličinki komaraca, vode u dupljama drveća, mirni dijelovi tekućica.

Umjetna legla su:  otvorene posude s vodom u dvorištima i vrtovima (kante i bačve), različiti predmeti u dvorištu i u okolišu u kojima se nakuplja kišnica, gume na otvorenome, neodržavani bazeni i jezerca, slivnici, vaze  na grobljima, nakupine vode na nepropusnim podlogama te mnoge druge slične nakupine vode. Tijekom kolovoza i rujna komarci koji nam dosađuju u Zagrebu razvijaju se uglavnom u umjetnim leglima.

U provedbi suzbijanja komaraca Grad Zagreb čini sve što je u njegovoj moći , no nažalost same mjere koje organizira nisu dovoljne. Građani svojim svakodnevnim aktivnostima i ponašanjem mogu znatno utjecati te  pridonijeti smanjenju broja komaraca u svojoj okolini.

Što je potrebno činiti?

Vrlo je vjerojatno da su komarci koji nas bodu iz našeg vlastitog okruženja. Razvoj komaraca u našoj okolini se događa kontinuirano. Tijekom ljeta razvojni ciklus komarca (od jaja do leteće jedinke) traje samo 4-7 dana, stoga je potrebna stalna briga kako bismo spriječili razvoj komaraca u našem okruženju. Najdjelotvorniji način borbe protiv komaraca je pronaći i ukloniti mjesta razvoja (legla) komaraca:

ukloniti nepotrebne predmete i posude u kojima se nakuplja voda: kante, boce, igračke i druge posude;redovito (svakih četiri do pet dana) prazniti ili zamijeniti vodu u posudama koje su u upotrebi i zadržavaju vodu;spremnike za vodu u okućnicama i vrtovima zatvoriti poklopcem, gustom mrežom ili folijom;tijekom ljeta u vaze za cvijeće na grobljima staviti pijesak ili zemlju, prirodno cvijeće zamijeniti umjetnim;propisno odlagati krupni otpad;održavati otvorene bazene, ukrasna jezerca i fontane;održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje voda (krovni oluci, ulični slivnici, kanalizacija);propisno držati gume u vulkanizerskim dvorištima; redovito uklanjati gume koje se ne koriste, prazniti vodu iz guma, gume prekriti nepropusnom folijom;održavati septičke jame, držati ih propisno zatvorene;održavati zelene površine i uređivati vrtove da se u njima što manje zadržavaju leteći komarci.

Kako se zaštititi od uboda komaraca?

Koristiti sredstva koja odbijaju komarce (repelente) na bazi aktivne tvari DEET (20-50%) ili icaridin, pridržavajući se uputa za njihovo korištenje.Pri boravku u područjima gdje je velik broj komaraca nositi odjeću svijetlih boja, duge rukave i duge hlače.Zaštititi prozore i vrata mrežama za kukce i zavjesama, postaviti mreže iznad kreveta i dječjih kolica.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij