hren

ZBOG MIROVINSKE REFORME
Sindikalni čelnici jučerašnji su sastanak s ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem te predstavnicima HUP-a napustili nakon samo 50 minuta jer, kako tvrde, ministar nije želio razgovarati o njihovim zahtjevima vezanima uz prijedlog mirovinske reforme.

Prema prijedlogu mirovinske reforme koji je procurio u javnost, u mirovinu će se ubuduće ići sa 67 godina, prijevremene mirovine će se strože penalizirati, čemu se sindikati oštro protive. Nakon sastanka vođe sindikata su poručili kako ministar nije uvažio njihove prijedloge te su dovedeni pred gotov čin i stoga najavljuju izlazak radnika na ulice.

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske u razgovoru za DNEVNIK.hr kazao je kako su dogovori sindikalnih središnjica oko prosvjeda već počeli te bi se on mogao održati kroz narednih 20 do 30 dana.

„ Danas smo imail sastanak sindikalnih središnjica i dogovorili smo se da u prosvjed idemo kroz 30-ak dana. Do održavanja prosvjeda razgovara s ministarstvom više nema“, kaže Novosel.

"Prosvjed za budućnost"

Dodaje kako će SSSH, Matica hrvatskih sindikata i Nezavisni hrvatski sindikati na prosvjed pozvati sve hrvatske sindikate, ali i radnike, studente i umirovljenike.

„Ovo je prosvjed za budućnost njih i njihove djece. Nije riječ o političkom ili svjetonazorskom prosvjedu“, poručuje Novosel.

Ističe kako im ministar Pavić na sastanku nije ponudio ništa te je želio razgovarati samo o onome, što prema mišljenju sindikata trenutno nije prioritet.

„Naši ključni zahtjevi su da se razgovara o povratku dobne granice za mirovinu sa 67 na 65 godina, a ne obratno. Htjeli smo razgovarati i o dodatnom stimuliranju radnika koji dulje ostaju u svijetu rada, a ne o uvođenju dodatne penalizacije. Ministar umjesto toga želi razgovarati o povećanju minimalne mirovine za 3 posto. Ona trenutno iznosi oko 900 kuna i to je čisti populizam. Žeči da razgovaramo kako će budući i sadašnji umirovljenici moći raditi pola radnog vremena. Danas kada mladi iseljavaju iz zemlje, netko bi trebao zapošljavati umirovljenike umjesto da potiče mlade da ostaju u Hrvatskoj. Takva ideja je zaista van svake pameti“, rekao nam je Novosel.

Krešimir Sever , predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, uoči današnjeg sastanka također je najavio izlazak na ulice, no u nešto opreznijem tonu.

„Čeka nas usuglašavanje između tri središnjice,a pozvat ćemo i druge da nam se pridruže, od udruga mladih, umirovljenika. Moramo napraviti procjenu troškova, to se ne radi preko koljena. Zasad nemamo procjenu kada bi se prosvjed trebao održati“, rekao je Sever uoči sastanka.

"Ministar je isključiv, on nas je gurnuo u prosvjed"

Baš kao i Novosel, poručuje da u ovom trenutku pregovora s resornim ministarstvom više nema.

„Ministar je jučer bio vrlo isključiv dok smo mi bili spremni na razgovor. Jasno je rekao da ne želi razgovarati o skraćivanju prijelaznog razdoblja, kao ni o penalizaciji niti drugim ključnim stvarima poput dodatka za treći stup. Nismo se mi sami gurnuli u prosvjed, već je za to zaslužan ministar“, kaže Sever.

Sindikalni vođa nije štedio ni trećeg sudionika jučerašnjeg sastanka – Hrvatsku udrugu poslodavaca.

„Vlada je dobila suigrače na strani HUP-a, ali njima je tako svejedno. Oni su se rješavali radnika bez obzira imali 65 ili 67 godina. Prema prijedlogu reforme, kad se poslodavac riješi starijeg radnika njega će sada kazniti država i trajno mu smanjiti mirovina. Naš je stav da se ne treba razgovarati o institutu prijevremene mirovine i penalizaciji jer nije radnik kriv što ga se poslodavac riješio. Neka se krenu kažnjavati poslodavci. Oni i oval vlada se vrlo skladno nadopunjuju“, poručuje Sever.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij