hren

SVIMA 'REKLO' DA DOĐU U PETAK
U kakvom je stanju hrvatsko zdravstvo, koliko muke i jada moraju pretrpjeti roditelji bolesne djece koji žele svoju djecu upisati na neki od pregleda u KBC Split i o kolikom broju djece i pregleda brinu dva do tri liječnika, najbolje pokazuje sljedeća priča.

Mjesto radnje je poliklinika Klinike za pedijatriju KBC-a Split na Firulama, vrijeme radnje rani jutarnji sati jučerašnjeg dana, a glavni likovi su roditelji, poredani u red, po jedan.

– Došla sam u petak u 8 sati pred ambulantu kako bi svoga desetogodišnjeg sina upisala na pregled kod dječjeg kardiologa. I kad sam došla, imala sam što vidjeti. Već je bilo više od stotinu roditelja koji su tko zna od kada stajali u redu kako bi upisali svoje dijete na pregled. Radilo se o ambulanti za kardiologiju i endokrinologiju.

Zašto sam baš jučer došla upisati svoga sina? Pa upravo zato jer prije u tome nisam uspjela. Prije dva tjedna medicinska sestra na šalteru poliklinike rekla mi je da ne mogu upisati sina na pregled jer nije vrijeme upisa i da dođem 14. rujna, zato što se tada vrše upisi. I svi smo mi dobili istu informaciju te smo došli jučer ujutro. Uz to što smo izostali s posla, ja sam morala naći i zamjenu da bih tamo u tom redu "trunula" i na kraju nisam uspjela upisati dijete na pregled. Pa moj sin treba pregled kardiologa, a ne čupanje zanoktice!

I da mu se sutra nešto dogodi rekli bi da nisu znali, da, recimo, boluje od srčane mane, kao što su rekli kada je nedavno u Zaprešiću preminuo mladić. A kako će znati da ima srčanu manu, ako ga ja kao majka ne mogu upisati na pregled – pita se naša sugovornica Alma Harašić-Bremec, koja je jučer bezuspješno pokušala upisati na pregled svoje dijete.

Poigravanje sa zdravljem

Kada je Alma vidjela da je u pitanju "nemoguća misija", nazvala je ordinaciju pedijatrice kod koje je upisano njezino dijete.

– Nazvala sam ambulantu i zamolila medicinsku sestru da me ona upiše za pregled preko računala, jer i oni imaju tu mogućnost onaj dan kada su upisi otvoreni. Žena je pokušala, ali nije uspjela jer su već u 8.20 sati narudžbe bile zatvorene. Upitala sam je kada će oni ponovno imati mogućnost upisati maloga preko kompjutera (maila), a ona je odgovorila da ne zna, već da oni to saznaju kada im netko od roditelja, koji tu informaciju dobije u bolnici, "prenesu" termin upisa.

Što da vam dalje kažem. Sramota i ništa drugo, to je poigravanje s ljudima i našim, odnosno zdravljem naše djece – kazuje ogorčena Alma Harašić-Bremec.

No, kako moramo čuti i "drugu stranu medalje" nazvali smo prof. dr. Marijana Saragu, predstojnika Klinike za pedijatriju KBC-a Split.

Nema liječnika

– Bio je red za tri ambulante. U pitanju je alergološka za koju su termini popunjeni sljedeća tri mjeseca, kao i za endokrinološku, a za kardiološku ima još mjesta. No, kako roditelji biraju liječnike kod kojih žele ići, teško je svima izići u susret, jer su ti liječnici u pravilu pretrpani pregledima. Mi na Klinici imamo strahoviti manjak alergologa i pulmologa i radimo sve što možemo kako bi svi naši pacijenti bili pregledani. Naši bolnički pulmolozi-alergolozi su u prošloj 2017. godini imali 3914 pregleda i ljudi su radili na granici "puknuća".

I u sljedećoj godini će dva ili tri pulmologa-alergologa, zavisno o tome koliko će ih raditi (neki idu na subspecijalizaciju) napraviti isti broj pregleda, što znači da će svaki od njih godišnje imati od 1300 do 2000 pregleda. Dalje, godišnje na poliklinici imamo više od 21 tisuću polikliničkih pregleda. Ponavljam, naši kolege iz primarne zdravstvene zaštite olakšali bi nam​ situaciju tako da preko maila upišu male pacijente na preglede i onda se ovakve gužve ne bi događale – zaključio je prof. dr. Marijan Saraga.


Hitne slučajeve pregledamo za 24 sata

– Sve su to pregledi tzv. hladnog pogona. Ako neko dijete ima akutne smetnje, odnosno ako je ugroženo na bilo koji način, pregled će se u KBC-u Split, odnosno u Hitnoj službi Klinike za pedijatriju napraviti u roku 24 sata ili prije – rekao je prof. dr. Saraga.

Foto: Facebook
Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij