hren

GRAĐANI ODLUČUJU 
-Kao što sam već najavio, Trogir je prvi dalmatinski grad koji kreće u projekt participativnog budžetiranja, kojeg smo u našem gradu nazvali “I tebe se pita!”, od jučer stoji na facebook profilu trogirskog gradonačelnika Ante Bilića.

Bilićev status u kojem se pojašnjava ova zanimljiva ideja građanske participacije u odlučivanju gdje će se trošiti dio gradskog proračuna donosimo u cijelosti…

„Neki od vas vjerojatno su već upoznati s konceptom, no ovdje želim malo detaljnije pojasniti o čemu se točno radi i kako možete sudjelovati. Participativno budžetiranje podrazumijevasudjelovanje građana u raspodjeli proračunskih sredstava. U kratkim crtama rečeno - građani predlažu projekte koje žele da se realiziraju, Grad ih evaluira, daje građanima na glasanje, a potom one s najviše glasova uvrštava u proračun za sljedeću godinu. Iako je proračun u velikoj mjeri unaprijed zadan i mnoge stavke u njemu su fiksne, ako postoji politička volja, jedinice lokalne samouprave mogu odrediti određen iznos i dati ga na raspolaganje građanima. Mi smo to odlučili napraviti za proračun za 2019. od kojeg ćemo 1,2 milijuna kuna prepustiti u ruke - vama.

Kako? Podijelit ćemo taj iznos proporcionalno veličini naših osam mjesnih odbora, s tim da se svima u startu dodjeljuje po 100.000 kuna, a ostatak ovisno o broju stanovnika. Po mjesnim odborima to će izgledati ovako: Travarica 300.000 kn, Čiovo 200.000, Žedno/Mastrinka 130.000, Grad 130.000, Plano 120.000, Arbanija 110.000, Drvenik veli 110.000 i Drvenik mali 110.00 kn. A sada nastupate - vi! U narednim danima na stranicama Grada objavit ćemo obrazac za prijavu željenih projekata. Ispunjen obrazac moći ćete nam dostaviti poštom, e-mailom ili ga donijeti osobno i ubaciti u zato predviđenu kutiju u Kneževu dvoru.

Kakve projekte možete predlagati? Male komunalne projekte, primjerice, postavljanje prometne signalizacije, autobusne čekaonice, sprava za rekreaciju na otvorenom, izgradnju zidića, uređenje javnih površina i slično; odnosno, one projekte koje mi možda i previdimo, a vama ‘život znače’. Sve vaše prijedloge će potom djelatnici iz Grada evaluirati te izraditi troškovnike. Potom slijedi predstavljanje projekata po mjesnim odborima nakon čega ćete glasati koje projekte želite da realiziramo u 2019. Ostatak je na nama!

Ono što želim posebno naglasiti je da ćemo mi i mimo ove akcije ulagati u komunalnu infrastrukturu, ali ovo je prilika da kažete koji su vam prioriteti u ovom trenutku. Na gradskom webu objavit ćemo brošuru sa svim detaljima, ali želimo vam i uživo predstaviti ispričati sve o projektu.
Javna prezentacija projektaodržat će se u srijedu, 12. rujna u 18 sati u gradskoj vijećnici. Pozivam vas sve da dođete, da čujete sve detalje i da postavite vaša pitanja. Želim da građani Trogira aktivno sudjeluju u politici svoga grada i u periodu između izbora, a ovaj projekt idealna je prilika za to. Nadam se da se vidimo jer - I tebe se pita!“


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij