hren

NEIZVJESNA POLITIČKA JESEN
I dok u HDZ-u kuha, a tankoj vladajućoj većini prijeti novo osipanje, HDZ-ov koalicijski partner HNS ne miruje! Osnovali su izborni stožer - dvije godine prije redovitih parlamentarnih izbora. No, u Mostu i Živom zidu su uvjereni - prijevremeni izbori sve su bliže!

U HNS-u se pripremaju za izbore.

"Hrvatska narodna stranka je u petak osnovala izborni stožer za parlamentarne izbore, ne zato što ih nagovještavamo već da budemo spremni", kaže Ivan Vrdoljak.

Izborni stožer, doznajemo, vodi Srećko Ferenčak. Vrdoljak koordinira programske politike. Poklapa se to s problemima u HDZ-u. Vrati li se Darko Milinović u sabor, Andrej Plenković ne može na njega bezuvjetno računati. No, premijer je samouvjeren.

"Što se mene tiče, položaj mene kao HDZ-a i Vlade je stabilan. Većina je stabilna, brinemo se kojim smjerom treba ići hrvatsko gospodarstvo", rekao je premijer Andrej Plenković.

Vrdoljak ipak osjeća miris izbora. "Svakih nekoliko mjeseci imamo miris destabilizacije i potencijalnih prijevremenih izbora. Ja osobno mislim da destabilizacija političkog sustava može biti skupa i nepotrebna, ali smo spremni", ističe Ivan Vrdoljak.

Spremni su i u Mostu. Nikola Grmoja kaže - većina nije stabilna!

"To je vlada čiji su stupovi Vrdoljak, Saucha i Pupovac, a s obzirom na ove probleme s ličkim županom Milinovićem nije nemoguće da HDZ bude morao na kraju ići na prijevremene izbore", kaže Nikola Grmoja.

U Živom zidu su uvjereni: Ne samo da se realnost povećava, već bi bilo i najpoštenije rješenje. ''Država je u kaosu, premijer teško vlada i sa sobom, ali i nestabilnom parlamentarnom većinom'', rekao je Tihomir Lukanović.

Iako nije dio vladajuće koalicije, Silvano Hrelja jednom je već digao ruku za Plenkovićev proračun. U telefonskom razgovoru rekao nam je da je i dalje opozicija. Ali, otvoren za razgovore o projektima za umirovljenike.

Bivši Mostovac Vlaho Orepić tvrdi - u ovom trenutku ne postoje uvjeti za suradnju s HDZ-om! A posla je dok se bliži turbulentna politička jesen - puno. Ministar Marić brusi poreznu reformu.

Mirovinska je nestala s radara. A HNS se hvali reformom obrazovanja! "Reforma koja se čekala 20 godina da uđe u škole, sutra je u školama", kazao je Ivan Vrdoljak.

"Ako nismo uspjeli za 70 škola osmisliti procedure i definirati potrebne materijale i bilježnice onda ne znam što ćemo ako se stvarno primimo nekog posla", rekao je Radimir Čačić.

Politička jesen itekako je neizvjesna. Pitanje je s koliko će je zastupnika dočekati Andrej Plenković.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij