hren

TRIPUT JE TRIPUT...
Državno odvjetništvo RH raspisalo je oglas za izbor županijskih državnih odvjetnika u Dubrovniku, Puli, Slavonskom Brodu, Splitu i Vukovaru koji traje od 25. srpnja do 25. kolovoza ove godine.

Kako imamo pouzdane informacije da su se na ovaj oglas javili i kandidati koji su već u dva mandata uzastopce bili na mjestu županijskog državnog odvjetnika, upravo na tim istim državnim odvjetništvima, postoji velika mogućnost da oni budu izabrani i treći put. To, međutim, izričito zabranjuje Zakon o državnoodvjetničkom vijeću koji stupa na snagu 1. rujna, dakle niti tjedan dana od završetka oglasa za nove-stare državne odvjetnike. U tom zakonu u članku 71 izričito se zabranjuje da se općinski ili županijski državni odvjetnik može imenovati na više od dva mandata uzastopce na istom državnom odvjetništvu, što se teoretski sada upravo može dogoditi.

'Vječni' v.d.

Nije jasno zašto je DORH raspisao oglas, a nije pričekao još tjedan dana da na snagu stupi novi Zakon o državnoodvjetničkom vijeću, pogotovo što imamo slučajeva da neki državni odvjetnici u statusu v.d. egzistiraju i po tri godine i četiri mjeseca, kao što je slučaj Biljane Puharić na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu. Ona je izvorno zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Splitu, prima i plaću za takvo radno mjesto, a status vršitelja dužnosti u Općinskom državnom odvjetništvu Split ima od travnja 2015. godine, kada su fuzirali ODO Makarska.

Glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin nam je u pisanom odgovoru priopćila da je navedeni oglas raspisan sukladno obvezi iz članka 95 stavka 2 važećeg Zakona o državnom odvjetništvu kojim je propisano da se postupak za imenovanje županijskog državnog odvjetnika pokreće najkasnije tri mjeseca prije isteka mandata državnog odvjetnika:

- Budući da županijskim državnim odvjetnicima u navedenim županijskim državnim odvjetništvima mandati istječu 30. listopada, oglas je trebalo objaviti do 30. srpnja, dakle prije stupanja na snagu novog Zakona o državnom odvjetništvu. U odnosu na mjesto županijskog državnog odvjetnika u ŽDO-u Vukovar, glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske odlučio je u istom oglasu, radi ekonomičnosti, objavom slobodnog mjesta pokrenuti postupak za imenovanje, s obzirom na to da je to državno odvjetništvo već gotovo godinu i pol dana bez državnog odvjetnika.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ne zna tko su prijavljeni kandidati jer je rok za podnošenje prijava na raspisani oglas u tijeku - stoji u odgovoru glasnogovornice.

Izbjegavanje novinara

Znači, u Vukovaru godinu i pol dana mogu biti bez državnog odvjetnika, a sada moraju objaviti oglas tri mjeseca prije isteka mandata postojećih državnih odvjetnika i niti tjedan dana prije stupanja na snagu novog Zakona o državnoodvjetničkom vijeću...

Izvor : Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij