hren

Arsen Tonšić kaže da sanacija ide svojim tokom i da je obavljeno više posla nego je planirano

U zadnje vrijeme u kvartovima oko splitskog Karepovca, posebno po noći, ponovno se osjećaju neugodni mirisi. 

Arsen Tonšić, inženjer iz tvrtke GT Trade koja izvodi radove na sanaciji odlagališta, kaže da se radi sve ono što je bilo planirano u ljetnom režimu, ali da su neugodni mirisi jači zbog visokih temperatura. 

- Jugoistočni dio je sasvim gotov i ta je ploha u dodatnom prekrivanju. Intenzitet radova će se čak nešto i smanjiti. Uzrok su više temperature koje traju duže vrijeme, ali ljeto je i to je bilo očekivano. Tu je i povećana količina svježeg otpada zbog turističke sezone. Sve drugo što se radi ne utječe na neugodne mirise - kaže Tonšić.

Da je ožujak bio manje kišan, dodaje, s iskopima bi bili kompletno gotovi do lipnja. 

- Imamo još nekih desetak, petnaestak dana rada sa starim otpadom i tada će biti završena priča s iskopima. Novi otpad će nastaviti pristizati, ali prvi rezultati se već vide. U kontaktu smo i s predstavnicima stanovnika s Kamena, Šina i drugih okolnih kotareva, nastojimo neke stvari ublažiti koliko možemo po ovim visokim temperaturama kao što je prekrivanje dodatnim slojevima, tretira se i s biološkim sredstvima, ali kada je temperatura po danu 35, a po noći 25 stupnjeva malo se toga može napraviti. Tako je bilo i prošlih godina u okolnim kvartovima. Zemlja se stalno nasipa i otvorene su plohe minimalne površine - ističe Tonšić.

Tvrdi da na jesen ne bi trebalo biti više onako jakih neugodnih mirisa kakvi su se osjećali u veljači, ožujku i travnju. 

- Ostalo nam je još 2-3 posto starog otpada za prekopati i ljudi se ne moraju bojati da će nam se na jesen ponoviti situacija s prvog dijela godine. Sanacija ide svojim tokom, ispred smo dinamike i šteta je što je ožujak bio s toliko padalina pa smo izgubili vrijeme. Istočna strana je sada već poprimila konačan izgled, sjeverna je na dvije trećine, a i južna strana je pri kraju i spremne su za drugu fazu, odnosno prekrivanje - zaključio je Tonšić.

Izvor: Dalmatinskiportal.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij