hren

Postoje svakojaki ljudi, pa onda i oni poput jedne moje poznanice koja mi se povjerila da je nakon kupovine stana preko oglasnika nekom čovjeku platila nekoliko stotina kuna da bi joj pomogao prebaciti režije sa starog vlasnika na njezino ime.

Na ljestvici najgluplje potrošenih para, ovo sigurno spada u top five, a za ljude koji su spremni tako potrošiti novac trebalo bi osigurati i zasebni krug pakla.

Posebno s obzirom na činjenicu da za prebacivanje režija - točnije izmjenu naziva korisnika javnih usluga - danas više ne moraš niti nosom promoliti iz kuće nego sve zahtjeve uredno predaješ mailom, što je i preporučljivije od osobne predaje dokumentacije. Razlog leži u činjenici da vam ovako ostaju svi pisani dokazi kada ste i kome predali zahtjev, što je dobro za slučajeve eventualnih poteškoća ili situacija u kojima izmjena podataka značajno kasni.

Komplicirana procedura

Prije nego što se odvažite na ovu birokratsku avanturu, morat ćete pripremiti kopije dokumenata bez kojih izmjene neće biti moguće, a prvenstveno se tu misli na kopiju kupoprodajnog ugovora (kao dokaz da ste doista vlasnik objekta za koji tražite prebacivanje korisnika) te primopredajni zapisnik u kojem moraju biti navedena sva očitanja brojila.

Moguće je, naravno, i da ste svoju novu nekretninu naslijedili, a u tom slučaju kao dokaz vlasništva poslužit će vam ugovor o nasljeđivanju.

Neki pružatelji javnih usluga tražit će vas i kopiju osobne iskaznice, a prije slanja maila kojim inicirate izmjenu imena korisnika s internetskih stranica pružatelja usluga možete skinuti unaprijed pripremljene obrasce koje ste dužni ispuniti te potom poslati mailom.

Prije nego što se bacite na ispunjavanje papiruština, oboružajte se i starim uplatnicama (pretpostavka je da ste bili dovoljno pametni da ste zatražili bivšeg vlasnika da vam preda sve postojeće račune) na kojima ćete pronaći brojeve obračunskih mjesta, objekata, obveznika te svega ostalog što je potrebno da pružateljima usluga specificirate o kojoj je točno nekretnini riječ.

Pružateljima usluga trebalo bi biti dovoljno uputiti mail s odgovarajuće popunjenim zahtjevima te kopijama kupoprodajnog ugovora i primopredajnog zapisnika, a ako na navedenim obračunskim mjestima nema nekih nepodmirenih dugovanja (ovo ste, naravno, provjerili prije nego što ste kupili stan), izmjene su u pravilu gotove tijekom maksimalno 14 dana.

Stvar se s HEP-om dodatno komplicira ako je stan u suvlasništvu nekoliko osoba, treba vam suglasnost od svih njih.
Procedura će se najviše razvući, ali cijeli proces trebao bi biti gotov tijekom mjesec i nešto sitno dana.

Većina pružatelja usluga neće vam povratno javiti da su izvršili izmjene, no to ionako neće biti važno počnu li vam stizati računi s vašim imenom i prezimenom.

Izvor: Novac.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij