hren

DAN POBJEDE
Podizanjem zastave na Kninskoj tvrđavi nastavljeno je središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice oslobodilačke Vojno redarstvene operacije (VRO) 'Oluja'.

U prigodom programu mimoletom su Kninsku tvrđavu nadletjeli izraelski borbeni zrakoplovi F16 Barak koji su prije tri dana sletjeli u Hrvatsku radi sudjelovanja na današnjoj svečanosti u Kninu, a u sklopu razvoja hrvatsko-izraelskih odnosa i strateškog partnerstva dviju država. U zračnom programu sudjelovali su i borbeni zrakoplovi - dva hrvatska MiG-a 21, helikopteri Kiowe te kanaderi.
Akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) "Krila Oluje" izvela je svoj program iznad Kninske tvrđave, a ispaljena su i 23 počasna plotuna u spomen na 23 obljetnicu VRO Oluja.

Po završetku programa na Kninskoj tvrđavi nazočni su se mimohodom uputili prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog krsnog zavjeta gdje je bila služena sveta misa za Domovinu. Misu je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvu s vojnim biskupom u RH Jurom Bogdanom.

Svečarskom programu na Kninskoj tvrđavi nazočio je hrvatski državni vrh, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Uz zvonjavu crkvenih zvona podignuta je zastava Republike Hrvatske.
Na Kninskoj tvrđavi pročitana je i povjesnica VRO Oluja te imena 238 poginulih pripadnika Hrvatskih snaga i dvoje nestalih u oslobodilačkoj VRO Oluja.

Nastupila je i Klapa Hrvatske ratne mornarice (HRM) "Sv. Juraj“ koja je izvela pjesme "Stina kralja Zvonimira" i ""Croatio, iz duše te ljubim".
Potom je mimohod krenuo do Crkve Gospe velikog hrvatskog jednog zavjeta, a ovaj dnevni dio obljetnice završio je uz podjelu vojnog graha. Uz umirovljene generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, tu je bio i veliki broj političara.

Ovogodišnja obljetnica protekla je  u znaku velikih vrućina. Cijeli dan temperatura je na onih klasičnih kninskih 35 stupnjeva. Inače, političari su već oko 14 sati napustili Knin i otišli prema Sinju, gdje se održava Alka.

Obilježavanje Oluje u Kninu nastavilo se tradicionalnim večernjim koncertom, na kojem  posjetitelje ove godine zabavljaju Miroslav Škoro i Lidija Bačić.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij