hren

POBJEDA S OSVOJENIH OSAM PUNATA
Slavodobitnik 303. Sinjske alke je 34-godišnji je elektrotehničar, ronilac i dočasnik u Hrvatskoj ratnoj mornarici, Josip Čačija iz Sinja, koji je do pobjede došao s dvije „sride“ i jednim pogotkom „u dva“.

Sinjska alka ove se godine održala pod mjestimičnim kapima kiše. U prvoj utrci čak četvorica alkara, Alen Poljak, Ante Runje, Ante Zorica i Frano Talaja, pogodila su „u sridu“, no u drugoj samo su dva koplja pogodila sredinu alke.
Treća utrka održala se s trojicom alkara manje, koji su otpali zbog malog broja do tada osvojenih punata, a alkari su trčali od onog s najmanje do tada osvojenih bodova pa je cijelo natjecanje dodatno dobilo na neizvjesnosti.

Na kraju se borba vodila između  Ante Zorice, Marija Šušnjare i Josipa Čačije, u kojoj je ipak presudila posljednja Čačijina srida te sa osam punata on postaje novi slavodobitnik.

Josip Čačija na ovoj Alci jahao je na konju Aškanu, a njegov alkarski momak je 42.godišnji Zdeslav Ćurković.
Alkarski vojvoda Boško Ramljak privezao je na koplje slavodobitnika  plamenac hrvatske trobojnice, a Čačija je osvojio i  zlatnu plaketu Alke, 40 tisuća kuna kao nagradu Viteškog alkarskog društva, zlatni prsten s hrvatskim grbom i sabljom koji mu je darovala predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, dok je njegov momak od predsjednice dobio srebrni prsten  s hrvatskim grbom i jataganom.

Josip Čačija potječe iz alkarske obitelji. Prije 13 godina je debitirao u alkarskoj povorci jašući u pratnji barjaktara, a alkar kopljanik je postao 2010. godine kada je pobjedio u natjecanju za Čoju.

Ovogodišnjoj Sinjskoj alci nazočio je skoro cijeli državni vrh, koji su u Sinj stigli s proslave Dana pobjede u Kninu, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i veći broj ministara.

Foto: privatni album


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij