hren

NEISKORIŠTENE KVOTE?
Iako se u Vladi hvale velikim padom nezaposlenosti, u sektorima kao što su turizam i graditeljstvo i dalje nedostaje ljudi. Domaće radne snage jednostavno nema dovoljno da bi zadovoljila potražnju. Poslodavci zato sve više angažiraju strance, a nove kvote za takvo zapošljavanje povećane su na oko 27 i pol tisuća.

Na gradilištu blizu Zagreba koje je posjetila ekipa Nove TV, oko 40 posto radnika je iz inozemstva. Od toga ih je većina iz Albanije, a jedan od njih je i Gledis Sollaku. ''Imam više prilika. Ovdje imam posao i bolje je u Hrvatskoj. Ljudi su dobri i dobro je mjesto za posao. Bolja je plaća, imam više novca'', kaže Gledis.

Kada završi posao na ovom gradilištu, neće se vratiti u Albaniju, već ide na sljedeće gradilište u Hrvatskoj. Jer domaćim građevinarima potrebne su njegove vještine.

''Domaćih radnika uopće nema. Možete tražiti bilo koji profil radnika, u Hrvatskoj nemate nažalost nijednog profila radnika'', kazao je Dragutin Kamenski, građevinski radnik.

Zato je Hrvatska prisiljena na uvoz radne snage temeljem kvota. A kako je potražnja za stranim radnicima sve veća, Vlada je odlučila reagirati.

''Imamo uneravnoteženu ponudu i potražnju na tržištu rada i na traženje poslodavaca Hrvatske udruge poslodavaca, predlažemo povećanje dozvola za 3269'', rekao je na sjednici Vlade u četvrtak ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Kvote su povećane u sektoru graditeljstva, poljoprivrede i šumarstva, prometa, prehrambene industrije i turizma. Hrvatska udruga poslodavaca pozdravila je povećanje kvota. Ali problem još nije riješen.

''Za nas to znači da imamo mogućnost uvoza radne snage, a istovremeno s druge strane iste nema. Dakle oni fizički ne postoje. Nema ni u okruženju tako da će te kvote većim djelom, po meni, ostati neiskorištene'', kaže Kamenski.

Jer radnici iz zemalja u regiji sve više zaobilaze Hrvatsku koja im ne može ponuditi uvjete kakve će dobiti primjerice u Njemačkoj i ostalim zemljama zapadne Europe.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij