hren

BEZBROJNI porezni i neporezni nameti udavili su hrvatsku ekonomiju, a sada se pojačava pritisak i na njen trenutno najvitalniji dio - turizam.

Propast ekonomije dovela je do toga da turizam u Hrvatskoj - iako u usporedbi s drugim zemljama nemamo bog zna kakve prihode - čini čak 20 posto BDP-a. I što sad? Sada im treba nakačiti što više poreza, naknada i pristojbi dok svi koji žive od turizma ne propadnu.

Nakon što je ukinuta niža stopa PDV-a za ugostiteljske usluge koju imaju sve konkurentske turističke zemlje, sada slijedi povećanje boravišne pristojbe koja ide u kasu Hrvatske turističke zajednice i lokalnih turističkih zajednica.

Snažan rast prihoda od boravišne pristojbe, no to im nije dovoljno

Iako zbog porasta broja turista prihodi od boravišne pristojbe svake godine značajno rastu, ekipa je procijenila da im to nije dovoljno pa su odlučili iscijediti još koji milijun i povećati pristojbu za udarna turistička mjesta (kategorija A) za 25 posto, s 8 na 10 kuna.

Od boravišne pristojbe 2015. godine prikupljeno je 410 milijuna kuna, nakon toga 2016. suma je porasla na 434,7 milijuna kuna, da bi prošle godine iznosila 463,9 milijuna kuna, no očito im takav rast prihoda nije dovoljan pa su odlučili još podići iznos.

U svom obrazloženju prijedloga povećanja boravišne pristojbe Ministarstvo turizma kaže da se vodilo računa o tome da bude konkurentna u odnosu na okruženje i da smo još uvijek najjeftiniji u odnosu na konkurenciju.

“Prilikom predlaganja povećanja boravišne pristojbe, vodilo se računa da visina boravišne pristojbe bude konkurentna u odnosu na okruženje. S predloženih 10,00 kn za A razred u glavnoj sezoni, još uvijek smo najjeftiniji u odnosu na nama konkurente zemlje. U nama konkurentnim zemljama, visina boravišne pristojbe ovisi o regijama, kategoriji smještajnog objekta do opcije gdje se naplaćuje u postotku od cijene smještaja”, navodi se u obrazloženju.

Najveći PDV na Mediteran

No u odnosu na konkurenciju nismo jeftiniji kada je u pitanju PDV na ugostiteljstvo koje je temelj turizma, bez sunca, mora i pašteta.

S početkom 2017. godine ukinuta je međustopa PDV-a od 13 posto na ugostiteljske usluge. Međustopa je zadržana jedino za hotelski smještaj. PDV na ugostiteljstvo iznosi 25 posto, što je znatno više od većine ostalih zemalja EU-a, a pogotovo ako se uzmu u obzir naglašeno turističke zemlje poput Španjolske, Grčke, Italije...

Trenutno Hrvatska ima jednu od najvećih općih stopa PDV-a u Europskoj uniji, od 25 posto. Višu stopu ima jedino Mađarska gdje je PDV čak 27 posto.

Europske zemlje uglavnom imaju niske stope PDV-a na hotelski smještaj i restorane pa je tako u Španjolskoj i Francuskoj stopa za obje kategorije 10 posto. Austrija, koja također ima vrlo razvijen turizam, pogotovo zimski, ima PDV na hotelski smještaj 13 posto, a na restorane 10 posto.

Portugal hotelski smještaj oporezuje sa samo 6 posto, dok njihovi restorani podliježu PDV-u od 13 posto. Susjedna Slovenija također potiče turizam kroz niže stope PDV-a pa on za hotele iznosi 9,5 posto, dok se restorani i catering oporezuju s 22, odnosno 9,5 posto, dok su u Italiji stope za hotele i restorane iste: 10 posto.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij