Međunarodna vozačka dozvola je međunarodno priznati prijevod nacionalne vozačke dozvole, a za vas smo saznali kada vam ovaj dokument treba, koliko dugo je važeći, gdje se izdaje i što vam je sve za to potrebno.

Hrvatska međunarodna vozačka dozvola

Međunarodna vozačka dozvola je isprava kojom vozač dokazuje pravo na upravljanje vozilom u inozemstvu. Riječ je o prijepisu važeće hrvatske vozačke dozvole koja se u inozemstvu koristi uz originalnu ispravu. Izdaje se sukladno Konvenciji o cestovnom prometu (Beč, 8. studenog 1968.), sadrži prijevode na sedam jezika: francuski, engleski, njemački, španjolski, ruski, arapski i kineski.


Međunarodna vozačka dozvola – prijevod

Kada je međunarodna vozačka dozvola potrebna, a kada nije?

Ulaskom Hrvatske u EU, naše su vozačke dozvole postale važeće u Europskoj uniji, pa se može reći kako su vozačke dozvole koje već sada imamo zapravo EU vozačke dozvole. Direktivom 2006/126/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o vozačkim dozvolama propisano je da se vozačke dozvole koje su izdale države članice priznaju uzajamno, a da od 19.01.2033. godine, u opticaju mogu biti samo vozačke dozvole u kartičnom obliku.

Slijedom toga, države članice Europske unije trebaju priznati i vozačke dozvole koje su izdane u Republici Hrvatskoj u papirnatom obliku prije 01.07.2013. godine i nemaju osnovu zahtijevati međunarodnu vozačku dozvolu.

– Međunarodna vozačka dozvola NIJE POTREBNA ako putujete svojim vozilom hrvatskih registarskih oznaka po zemljama Europske unije.

– Međunarodna vozačka dozvola JE POTREBNA putujete li svojim vozilom u Tursku, Albaniju, Kosovo, države bivšeg Sovjetskog Saveza, te u svim izvaneuropskim zemljama.

– Međunarodna vozačka dozvola JE POTREBNA u svim državama svijeta (pa čak i unutar EU) ako ne putujete svojim vozilom, odnosno ako u inozemstvu koristite vozilo stranih registracijskih oznaka ili rent-a-car.


Međunarodna vozačka dozvola mnogo je veća od naše “regularne” vozačke dozvole

Gdje se izdaje međunarodna vozačka dozvola?

Za izdavanje međunarodne vozačke dozvole nije potrebno ići u MUP, već u bilo koji Auto klub. Najbližu poslovnicu Hrvatskog Auto Kluba možete pogledati na ovom linku.


Hrvatski Auto Klub – Izdavanje međunarodne vozačke dozvole

Što je sve potrebno za izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu?

Ako želite izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu, biti će vam potrebno sljedeće:

 – Hrvatska vozačka dozvola
– 2 fotografije dimenzija 3,5 x 4,5 cm
– Osobna iskaznica ili putovnica
– Potrebno je potpisati “Izjavu” koju ćete dobiti na šalteru, a možete je i sami preuzeti na ovom linku.
– 170 kuna za troškove izdavanja međunarodne vozačke dozvole.


Hrvatski Auto Klub – Izdavanje međunarodne vozačke dozvole

Koliko se čeka izdavanje međunarodne vozačke dozvole?

U pravilu se izdavanje vozačke dozvole ne čeka, i cijela procedura ako imate pripremljene sve potrebne dokumente traje 5-10 minuta. No imajte na umu da to ovisi o izvanrednim situacijama i velikim navalama kao što je to bilo pred finale Svjetskog nogometnog kupa u Rusiji to može potrajati i nešto duže dok dođete na red.

Do kada vrijedi međunarodna vozačka dozvola?

Međunarodna vozačka dozvola izdaje se odmah i vrijedi najviše tri (3) godine, odnosno do datuma isteka hrvatske vozačke dozvole ukoliko ona ističe ranije. Međunarodna vozačka dozvola prestaje vrijediti kada strana država postane prebivalištem vozača, koji u tom slučaju mora regulirati status hrvatske vozačke dozvole pri nadležnim institucijama u inozemstvu (zamjena hrvatske dozvole za stranu, odnosno parcijalno ili ponovno polaganje vozačkog ispita). Razdoblje reguliranja vozačke dozvole propisuje svaka država zasebno, najčešće tri do dvanaest mjeseci od datuma prijave boravka.


Međunarodna vozačka dozvola

Izvor: Automobili.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij