hren

Građani šest zemalja zapadnog Balkana mogli bi postići životni standard Europske unije tek za 50 do 60 godina, navodi se u posebnom izvješću Odbora za vanjske poslove zastupničkog doma britanskog parlamenta za potrebe summita o Zapadnom Balkanu koji je održan u Londonu.

Riječ je o skupini zemalja za koju se u spomenutom izvješću koristi skraćenica WB6, a obuhvaća BiH, Srbiju, Makedoniju, Kosovo, Albaniju i Crnu Goru čiji ekonomski razvoj Odbor za vanjske poslove britanskog parlamenta ultimativno veže uz ulazak u EU.

- Uvjerljiva perspektiva neopozivog ulaska WB 6 u Europsku uniju bila bi ogroman doseg za te zemlje i veoma važna za investitore i one koji će tek uložiti u njih. No, prema sadašnjem odvijanju stvari, put WB6 u EU trajat će desetljećima – zaključuje se u izvješću britanskog parlamenta, koje nije zaobišlo razjasniti očekivan prigovor promatrača. A on glasi, zašto se država koja napušta EU poput Ujedinjenog Kraljevstva, zalaže za ulazak drugih država u EU?

- Velika Britanija mora ostati angažirana u napretku WB6 prema EU, jer je od važnosti za mir i prosperitet Velike Britanije da Europa uspije kao politička cjelina – navodi se u izvješću vanjskopolitičkog odbora britanskog parlamenta.

Nema reformi

Iako BiH, Srbiji, Makedoniji i ostalim državama iz spomenutog 'špila' zamjeraju nedovoljnu posvećenost reformama i obračunu s organiziranim kriminalom, korupcijom i autoritarnim tendencijama u društvima, britanski parlamentarci priznaju kako je veliki problem u integraciji Zapadnog Balkana u EU i negativan stav članica Unije po tom pitanju.

- Samo 39 posto građana EU podržava proširenje Unije, dok je protiv toga 49 posto njih. U 19 od 28 članica EU apsolutna je većina građana protiv proširenja Unije – navodi se u spomenutom izvješću, koje je značajan prostor posvetilo utjecaju Rusije, Kine i Turske na prostoru Zapadnog Balkana.

Pozivajući se na znanstvenike s Otoka podrijetlom iz Bugarske i Grčke poput Othona Anastasakisa sa sveučilišta u Oxfordu, britanski parlamentarci upozoravaju kako su se Kina i Turska pokazali pouzdanim i dobrim investitorima na Zapadnom Balkanu.

- Rusija je u WB6 manje prisutna s ulaganjima, no sposobna je iskoristiti probleme regije i potkopati njezin napredak prema miru, prosperitetu i naposljetku članstvu u EU i NATO-u – upozorava vanjskopolitički odbor britanskog parlamenta.

Iako u većoj ili manjoj mjeri nepovjerljiv prema ulozi Rusije, Kine i Turske na Zapadnom Balkanu, Odbor priznaje kako su te tri sile samo iskoristile vacuum koji je nastao odlaganjem ulaska WB6 u EU.

Analiza EBRD-a

Predlažući smjernice daljnje britanske politike na Zapadnom Balkanu, parlamentarni Odbor za vanjske poslove citira izjavu premijerke Therese May koja je najavila da će UK biti prisutna na Zapadnom Balkanu i nakon Brexita.

Odbor podsjeća da je UK do sada uložila oko 140 milijuna eura u WB6 što samostalno što kroz EU, uz procjenu da treba ulagati i dalje, prije svega u sigurnosne kapacitete. U procjeni da će WB6 zaostajati za EU daljnjih 50 do 60 godina, Odbor se poziva na analize Europske banke za obnovu i razvoj.

Političku inicijativu o budućnosti Zapadnog Balkana s pripadajućim summitima pokrenula je Njemačka 2014.. U radu te inicijative sudjeluje i Hrvatska, kao i još sedam drugih članica Unije među kojima su, osim najvažnijih članica Unije poput Njemačke i Francuske, i Slovenija te Austrija.

Izvor: Novac.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij