hren

ZA SEDMU UTAKMICU U RUSIJI
Slavlje se stišalo, ali euforija još nije. Čak i najveća gunđala i cinici, pesimisti i skeptici, čak i neki od onih koji su je u Rusiju ispratili sa "sve izgubili, dabogda", vjeruju da će Hrvatska, kad je već ovako daleko dogurala, zaista postati svjetski nogometni prvak.

Pa zašto i ne bi? Francuzi su zaista dobri, bez daljnjeg jači protivnik od svih s kojima se Hrvatska dosad susrela, ali nisu nepobjedivi ništa više od Engleza. Uostalom, ovoj Hrvatskoj svejedno je protiv koga igra, bila favorit, bila autsajder, uvijek je napeto i uvijek priča ima sretan kraj.

Šest utakmica, šest pobjeda, još je jedna ostala do samog vrha. Za sedmu utakmicu i uz vjeru u sedmu pobjedu, evo sedam trivijalnih razloga zašto će Hrvatska u nedjelju postati svjetski prvak.

1. Za ovaj podatak dosad ste nedvojbeno već čuli. Od 1958. nadalje svakih 20 godina svjetskim prvakom se postaje prvi put. Od Brazila te 1958., preko Argentine 1978. i Francuske 1998., pa budući da Francuzi svoj trofej već imaju, jasno je da ovaj put slavi Hrvatska. Ako se pitate što je s 1938., kad je Italija obranila naslov? I tu imamo odgovor. Kako se 1942. i 1946. nije igralo, rupa u kalendaru omogućuje nam teoriju da se na svakom petom SP-u slavi novi prvak - na prvom Urugvaj, šestom Brazil, 11. Argentina, 16. Francuska, a sad je na 21. red na Hrvatsku.

2. Dosadašnji najveći uspjeh hrvatskog nogometa bio je plod pet pobjeda, ali i dvaju poraza. Prije 20 godina "vatreni" su izgubili od Argentine u skupini i od Francuske u posljednjem tjednu turnira. Ove godine pobijedili su Argentinu u skupini i igraju s Francuskom u posljednjem tjednu turnira.

3. Hit je već postala i parafrazirana izjava Garyja Linekera kako je nogomet igra u kojoj 22 igrača ganjaju loptu 120 minuta, a na kraju pobjeđuje Hrvatska. Nitko nikad u povijesti SP-a nije prošao tri uzastopne utakmice u nokaut-fazi nakon produžetaka i penala. Zamislite da i Francuze pobijedimo na taj način... Pa tko bi ikad više mogao osporiti tu definiciju nogometa?!

4. A kad smo kod toga, da bi se postalo svjetskim prvakom, treba odigrati sedam utakmica, a Hrvatska je prva reprezentacija koja je to učinila i prije samog ulaska u finale. Po 30 dodatnih minuta protiv Danske, Rusije i Engleske, ukupno 90, ekvivalent cijele jedne utakmice. A bilo je tu i više sudačkih nadoknada, pa dvaput penali... Hrvatska će definitivno biti rekorder po ukupnom vremenu provedenom na terenu na jednom SP-u. Ako već time nisu zaslužili zlato, sport stvarno nema smisla.

5. Najbolji savjet koji neugledni sramežljivi mladić može dobiti od iskusnijih u "borbi" s ljepšim spolom je: "Ne je*u lepi, neg' uporni." A očito ga je i Zlatko Dalić, ili barem neku njegovu inačicu, primijenio na svojim igračima. Ne skačite odmah, nije to šala na račun Luke Modrića, nego komentar na činjenicu da je hrvatski nogomet daleko od najljepšeg prikazanog na prvenstvu, ali to uopće nije bitno. U skupini ni u jednom trenutku nisu gubili, ali kad im se to počelo događati, odlično su reagirali. Protiv Danaca su se vratili nakon dvije minute, protiv Rusa nakon devet, protiv Engleza im je trebalo više od sata, ali uspjeli su. Ni kad su na izmaku snaga bili prije 10 minuta, nisu posustajali i bili su brži od brzih i željniji od željnih Engleza. Bili su uporni. I zabili su...

6. Priča o Hrvatskoj nedvojbeno je materijal za Hollywood. Od Dalićeva vatrogasnog preuzimanja klupe, preko peripetija sa suđenjem Zdravku Mamiću i ulozi dvojice reprezentativaca u njemu, pa presude tom istom Mamiću, koja je raščistila skoro sav negativitet s momčadi i oslobodila je golemog pritiska, pa straha od novih navijačkih izgreda... Za sve ostalo pobrinuli su se sami, riješili se negativca u Nikoli Kaliniću, skinuli veliki argentinski skalp i stvorili "hajp" oko sebe, a onda su se u eliminacijskoj fazi izmjenjivali junaci, Subašićevi obranjeni i Rakitićevi zabijeni penali, a sama utakmica s Danskom mogla bi biti zaseban film. Do polufinala i izvlačenja posljednjeg atoma energije, pa i igranja nakon što je potpuno presušila i Mandžina gola... Pa svaka holivudska priča ima sretan kraj, mora ga imati i ova naša.

7. A svaka takva priča ima jednog aktera, kao što svi mi imamo onog jednog prijatelja koji... Koji je veseljak, voli popit', svi ga vole, ali svako toliko zbog nerazmišljanja napravi neku totalnu pi*dariju. Dame i gospodo, predstavljamo vam Domagoja Vidu. Ona epizoda s Ukrajinom stvarno mu nije trebala i mora biti, a i svi mi skupa s njim, presretan što je "lišo" prošao. Ali valjda vas je većina svjesna da zaista nije nikome ništa loše mislio, samo dobro svojim prijateljima u napaćenoj zemlji, koja mu je godinama bila drugi dom. I to je bio dobar dodatni zaplet pred kraj filma. A sad nam slijedi ona faza "zbrajanja žrtvi", tko može, tko ne može, tko će u nedjelju u Moskvi jurnuti po naslov prvaka. I protivnik je holivudski, dužnik otprije 20 godina. Sve upućuje na samo jedno - Hrvatska će biti prvak svijeta! Živjeli!

Vi koji ste izdržali do kraja primijetili ste da niti jedan od ovih razloga nije, ono... Nogometni. Njih ćemo prepustiti stručnijima, mi smo tu da vam priuštimo (nadamo se) zabavno štivo za pred spavanje ili za vrijeme obavljanja jutarnjih rituala.

Izvor: 100posto.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij