hren

Splitsko-dalmatinska županija prva je koja je izradila Studiju prihvatljivih kapaciteta u turizmu

Studija prihvatljivih kapaciteta u turizmu, koju je za Splitsko-dalmatinsku županiju izradio Institut za turizam, pokazala je da u srpnju i kolovozu 'možemo podnijeti' oko 6 milijuna noćenja prije nego bi problemi mogli dosegnuti tolike razmjere da bi imali negativan utjecaj na daljnji razvoj destinacije. Kao glavni problem pokazala se komunalna i prometna infrastruktura koja se nije razvijala u skladu s potrebama i razvojem lokalnog stanovništva, što posebno dolazi do izražaja u srcu sezone kada se broj stanovnika u županiji višestruko poveća. 

Osim prometnih gužvi, posebno na dionici od Omiša do Splita, problem je i preopterećenost elektro-energetskog sustava, a obnovljivi izvori energije se ne koriste, iako za to postoje uvjeti. Slično je i stanje s vodoopskrbom gdje se bilježe ogromni gubici vode u cijevima, a kao negativna strana vodoopskrbe Splita navedena je i ovisnost o samo jednom izvoru, odnosno rijeci Jadro.

- Konkretna prometna rješenja gradonačelnik Splita i ja intenzivno guramo prema nacionalnoj razini. Dogovoreno je da do kraja 2019. kreće dionica ceste od TTTS-a do Solina, nadvožnjak na širini, Čiovski most bi trebao uskoro biti pušten u promet, počinje izgradnja Pelješkog mosta... Slažem se da smo neke komunalne probleme mogli i ranije rješavati, ali tu smo gdje smo i nećemo zato stati. Zadovoljni smo dosad ostvarenim rezultatima, ali želimo više i bolje. Da bi to postigli moramo dugoročno planirati pa smo se odlučili na izradu studije koja nam je pokazala u kojem smjeru treba dalje raditi kako bi bili još uspješniji - kazao je župan Blaženko Boban.

Joško Stella, direktor županijske Turističke zajednice, naglasio je kako je cilj održivi razvoj turizma s nalaskom na zadovoljstvo lokalnog stanovništva.

- Ako je lokalno stanovništvo zadovoljno i turisti će biti zadovoljni. Ovo je inovativni projekt na području Hrvatske, a sama studija ovog tipa rijetko se provodi i u svijetu. U sedmom i osmom mjesecu imamo mogućnost rasta za nešto više od pola milijuna noćenja, to vjerojatno nećemo dosegnuti ove godine, ali bi za dvije ili tri godine mogli. Željeli smo znanstveno vidjeti gdje se nalazimo kao županija da bi mogli rješavati probleme. Komunalna infrastruktura, vodoopskrba i otpad nisu problemi turizma, to su problemi koje je turizam potencirao. Stanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji je zadovoljavajuće i za razliku od nekih svjetskih destinacija koje su već počele ograničavati Airbnb kao Barcelona ili Berlin, mi ne želimo doći u tu situaciju, mi idemo ispred njih - poručio je Stella.

Studija je mjerila i indeks iritacije lokalnog stanovništva, a on pokazuje koliko je lokalno stanovništvo tolerantno prema turistima. Očekivano, tolerantniji su u onim područjima gdje većina stanovnika ima direktne financijske koristi od turista. U Splitsko-dalmatinskoj županiji najtolerantniji su na području Makarske rivijere.

- U Splitu je taj indeks nešto niži što je i logično jer je manje onih koji imaju direktne koristi od turizma. Što se tiče otoka, ta je iritacija najviše izražena na Visu gdje je većinom umirovljeničko stanovništvo, a jasno je da će njima turisti ići na živce. Proveli smo anketno istraživanje na 1500 stanovnika, a ispitanici su se mogli izjasniti da vole turiste, da ih toleriraju jer od njih ima korist cijela lokalna zajednica ili da ih mrze i da bi zaustavili njihov odlazak kada bi mogli. Nikada nemamo situaciju da 100 posto stanovnika voli turiste, ali pratimo i kada vidimo da preko 20 posto stanovnika izražava nekakve negativne stavove prema turistima, znamo da smo u problemima. To ne znači da moramo zaustaviti turistički rast, morat ćemo lansirati komunikacijsku kampanju da osvijestimo da svi imamo koristi od turista, ali ne želimo raditi socijalni inženjering. Negdje moramo bolje osvijestiti ljude, ali negdje moramo riješiti konkretne probleme. Ako je stanovnicima dosta turista jer im svaka dva sata puca vodoopskrba, jasno je da to ne možemo riješiti strategijom komunikacije -  objasnila je Renata Tomljenović, pomoćnica direktora Instituta za turizam. 

Splitsko-dalmatinska županija je prva koja je napravila ovu Studiju, a direktor HTZ-a Kristjan Staničić, naglasio je kako su kvalitetni strateški dokumenti temelj i preduvjet održivog razvoja turizma.

- Izradom ove studije  Splitsko-dalmatinska županija je dokazala da prepoznaje smjer dugoročnog i ispravnog upravljanja turizmom pritom vodeći računa o dobrobiti cjelokupne zajednice. Siguran sam kako će ovo biti poticaj i ostalim županijama jer Hrvatska uživa status jedne od najpopularnijih destinacija te je izgledno daljnje jačanje turističkog prometa zbog čega je nužno na vrijeme osigurati kvalitetne uvjete boravka naših gostiju, ali i stanovnika - zaključio je Staničić.

Izvor: Dalmatinskiportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij