U CIBONINU TORNJU
Ročište o nagodbi vjerovnika u Agrokoru počinje danas u 8 sati u dvorani Dražena Petrovića (Cibona) i na njega su pozvani svi vjerovnici, pri čemu ukupno 3069 vjerovnika ima otvorene tražbine te mogu glasati. Najveće je to ročište u povijesti hrvatskog sudstva, nakon kojeg će najveća hrvatska kompanija dobiti nove vlasnike, naravno, ako se nagodba izglasa

Za prihvaćanje nagodbe potrebno je 67 posto glasova svih vjerovnika i svi su uvjereni da će se ona i dogoditi jer je alternativa stečaj.

'Zakon predviđa da ako nagodba ne prođe, jer je rok na kraju, izvanredni povjerenik otvara stečaj. Imamo rok do 10. srpnja da se pokrene stečaj za svih 77 društava u sastavu Agrokora. Vjerujemo da ćemo proći s nagodbom pa napominjem da je vrlo bitno da vjerovnici dođu, pošalju punomoći preko odvjetnika i da se glasa za nagodbu', kazao je u ponedjeljak izvanredni povjerenik Fabris Peruško.

Ukupno 3069 vjerovnika ima otvorene tražbine te mogu glasati na ročištu, od čega 2985 njih ima otvorenu tražbinu veću od 1000 kuna. Ukupan iznos utvrđenih tražbina na dan 29. lipnja 2018. je 42,64 milijarde kuna. Umanjeno za međukompanijske tražbine i namirene tražbine, to trenutno daje pravo glasa u iznosu od 25,2 milijarde kuna.

Ukupan iznos osporenih tražbina za koje postoji mogućnost da će im biti odobreno pravo glasa iznosi oko 12,1 milijardu kuna.

Glasat će se u dvije faze: prva se odnosi na odobravanje prava glasa vjerovnicima osporenih tražbina, a druga na glasanje vjerovnika o samoj nagodbi.

Ako se ročište ne dovrši 4. srpnja ili se toga dana ne održi ili bude odgođeno, Trgovački sud je odredio održavanje ili nastavak ročišta za 5. srpnja ili pak eventualno 6. srpnja, kažu u Agrokoru.

Na ročištu se zbog velikog broja vjerovnika i tražbina glasanje neće provoditi dizanjem ruke, nego uz pomoć za tu svrhu kreirane mobilne aplikacije m2voting, koju je razvila Agrokorova kompanija m-Start. Aplikacija se može besplatno skinuti s Google play storea i Apple storea.

Vjerovnicima ili njihovim zastupnicima koji nemaju pametni telefon ili se ne znaju služiti aplikacijom bit će osiguran pristup uređajima s kojih mogu glasati, kao i tehnička pomoć za glasanje, kažu u Agrokoru. Za registraciju vjerovnika sud je predvidio dva sata, a na ročištu za glasanje o nagodbi moći će sudjelovati samo oni koji su uredno registrirani i prisutni u prostoru ročišta.

Ako nagodba prođe, Agrokorom će dominirati ruske banke. Najveći suvlasnik u budućem Agrokoru bit će Sberbank s 39,2 posto, svi imatelji obveznica s 25 posto, VTB banka sa 7,5 posto te Zagrebačka banka s 2,3 posto. Ova najveća četiri suvlasnika predstavljat će 74,6 posto nove vlasničke strukture.

Među nebankarskim suvlasnicima četiri su domaće kompanije: Adris, koji će biti deveti najveći pojedinačni dioničar s 1,4 posto, Franck s 1,3 posto, Saponia s 0,6 posto i Sokol Marić s 0,6 posto.

Na kraju balade treba spomenuti i Ivicu Todorića, vlasnika Agrokora, koji bi od danas mogao imati etiketu 'bivši vlasnik'. On se na svojem blogu i Twitteru požalio još jednom da je cijela nagodba nelegalna i, prema njegovu opisu, 'prevara'.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij