Jednokrevetna soba u Domovima u Splitu do sada se plaćala od 2.200 do 2.500 kuna, a od sada cijena smještaja u takvim sobama iznosi od 2.600 do oko tri tisuće kuna 

Odlukom Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije, nakon pet godina poskupili su smještaj i usluge u domovima za starije i nemoćne osobe. Usprkos održanom mirnom prosvjedu nekolicine umirovljenika 12. lipnja ispred Doma na Zenti, cijene su od danas više za oko 20 posto.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban poskupljenje je obrazložio velikim gubitcima koje ostvaruju županijski domovi, ali i približavanju cijena onima na hrvatskoj razini.

– Za 170 korisnika našeg Doma koji su pri socijalnoj skrbi nema povećanja ni lipe. Sve ostalo razvidno je iz prethodnih točaka na današnjoj skupštini da unatoč tome što smo tri puta prošlu godinu intervenirali, da su svi od reda godinu završili u minusu i moramo intervenirati. Ove cijene, po prijedlogu povećanja cijena, još uvijek su iste ili čak ispod razine svih ostalih domova na području RH. Dakle, cijene su ispod razine drugdje. Uvjeti u Zenti su dobri, radi se o top destinaciji. Uvjeti u našim domovima su u pravilu bolji nego u privatnika gdje su cijene između pet i sedam tisuća kuna. Ekonomska cijena boravka u jednom domu je od pet i pol do šest tisuća kuna. I nakon povećanja cijene, korisnik će plaćati ispod 50 posto ekonomske cijene boravka i to korisnik koji nema socijalni status. Zašto netko tko ima sreću da je u županijskom domu, a ne u privatnom, ne bi trebao platiti barem 50 posto ekonomske cijene boravka u domu? – obrazložio je odluku župan Boban.

U domu Zenta jednokrevetna soba do sada će plaćala 2.544 kune, od sada će 3.053 kune, dvokrevetna se do sada plaćala 2.338 kuna, od sada će se plaćati 2.806 kuna, dvokrevetna soba s čajnom kuhinjom do sada se plaćala 2.374 kune, od sada će 2.850 kuna, a apartman (bez prehrane) do sada se mjesečno plaćao 2.424 kuna, a od sada će 2.910 kuna.

Nove cijene dodataka za stupanj usluge su:
I. stupanj usluge (pokretni korisnik) = 200 kuna
II. stupanj usluge (teže pokretni korisnik) = 450 kuna
III. stupanj usluge (nepokretni korisnik) = 700 kuna
IV. stupanj usluge (demencija i Alzheimer) = 850 kuna

Ostali dodaci:
– uvećanje cijene usluge u sobama s balkonom (samo za pokretne korisnike) = 135 kuna
– dodatak za dijetalnu prehranu (po danu) = 10 kuna
– dodatak za servisiranje u subotu pokretnim korisnicima (po obroku) = 10 kuna

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij