hren

TRŽIŠTE RADA
Prvi radovi na gradnji Pelješkog mosta mogu se očekivati sredinom srpnja, najavio je u ponedjeljak na HRT-u ministar prometa Oleg Butković.

Izvođač radova na mostu, tvrtka China Road and Bridge Corporation, još je početkom lipnja oglasila potrebu za 11 radnika građevinske struke, uglavnom visoke stručne spreme diplomiranih inženjera s mjestom rada u Komarnoj. To je, zapravo, prvi konkretan korak prema početku radova na gradilištima pelješkog mosta u Komarnoj i Brijesti.

Ima li građevinskih radnika na hrvatskome jugu za ovaj prvi natječaj na gradilištu Pelješkog mosta? Neslužbeno doznajemo da nema. Na burzi rada u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema nijednog građevinskog inženjera, što opet ne mora značiti da kineski izvođač u ovoj fazi neće naći željene radnike ako ih privuče dobrim plaćama i stimulacijama. Moguće da će dio građevinskih stručnjaka doći s kontinenta, a dio i iz susjednih zemalja, pa čak i iz Kine.

U ovome šansu vide vlasnici objekata u dolini Neretve i Neumu jer će silne radnike koji budu radili na mostu trebati negdje i smjestiti. Navodno su se Kinezi interesirali za neke derutne zgrade u Opuzenu i okolici. Ipak, prema svemu sudeći, most koji će spojiti hrvatski sjever i jug gradit će radnici iz zemlja u okruženju, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, jer u Hrvatskoj trenutačno nedostaje nekoliko tisuća građevinara, doznajemo od Domagoja Ferdebara, glavnog tajnika u Sindikatu graditeljstva Hrvatske.

- Za 2018. građevina je dobila 9000 dozvola za uvoz radne snage. To još nije iskorišteno, pa bi se u toj kvoti mogli naći i strani radnici na gradilištu u Komarni - kaže Ferdebar.

Izvor : Jutarnji.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij