hren

Zabavni program nakon povorke održati će se na Bedemu Cornaro

U 18 sati u Splitu počeo je osmi po redu Split Pride. Okupljanje je počelo u 17 sati u Đardinu. Pride organizira ujedinjena Splitska LGBTIQ scena koja se sastoji od više udruga.

“Cijenjene građanke i građani,

u subotu 23.6.2018. održat će se osmi po redu Split Pride pod nazivom Hod za ljubav.

Pride počinje okupljanjem u Đardinu u 17.00 sati, a sama povorka kreće u 18.00 sati uobičajenom rutom: Ulica kralja Tomislava-Marmontova-Riva-Marulićeva ulica-Pjaca-Bosanska ulica i povratak. Ove će se godine, za razliku od prethodnih, zabavni program nakon povorke održati nekoliko metara dalje, na Bedemu Cornaro.

Kao i svaki put, želimo skrenuti pozornost na postojanje LGBTIQ zajednice u Splitu i probleme njenih pripadnika, a ove godine stavljamo poseban naglasak na važnost prihvaćanja.

Pozivamo sve ljude dobre volje da nas dođu podržati i vidimo se”, piše u najavi Pridea.

Aktivisti su pripremili niz trasparentata među kojima se ističu ‘Ej mama, pogodi šta?’, ‘Sviđa mi se Željka Markić (privlači me seksualno)’, ‘Da mogu birat, bila bih gej! Kolinda’, ‘Ljubav čini obitelj’, ‘Mi smo gej po cile dane, a ne samo u četiri zida’, ‘Gay is (s)in’, ‘Nije mi to prija, to mi je cura’, ‘I mi smo Hrvati’, ‘Lezbe nose štikle’.

Grad je pun turista, a policija je odjelila tampon zonom dio gdje su se okupljali prosvjednici i dio gdje je fan zona u Đardinu.

-Pitaju nas zbog čega organiziramo prajd, a ja pitam: ‘Ako smo 364 dana u svoja četiri zida, možemo li jedan dan izaći na ulicu?’ Postane zagušljivo u ta četiri zida – kaže jedna od organizatorica prajda Nikolina Banić iz iniciative Bitcherin aludirajući na nevidljivost LGBTIQ zajednice.

-U zadnje vrijeme je popularno hodati, a ljubav je vrijednost koja stoji u samom korijenu prajda. Ne očekujemo gradonačelnika, ali bi bilo lijepo da nam se pridruži. – kaže Banić.

Osim aktivista na paradu su stigli čelnici splitskog SDP-a.

– Splitski SDP od prve godine podržava prajd. Splitski SDP u prvom redu podržava ljudska prava. Treba naglasiti da u najrazvijenijim gradovima gdje su tehnološka postignuća na vrhuncu, ljudska prava, pa tako i ona LGBT osoba, najbolje su zaštićena. Pozvali smo gradonačelnika da se pridruži ovogodišnjoj povorci te da pokaže kako je Split grad za sve – kaže Goran Kotur predsjednik splitskog SDP-a.

Čelnica stranke Pametno Marijana Puljak.

-Pametno želi Split i Hrvatsku kao grad i zemlju u kojima se svi ljudi osjećaju dobro i slobodno, mogu biti ono što žele i voljeti koga žele bez ikakvog straha. Hodamo za ljubav jer ljubav je ono što je važno. Hodamo za toleranciju, razumijevanje i prihvaćanje različitosti. Različitosti nas obogaćuju kao društvo i prihvatiti da postoje različita shvaćanja ljubavi i obitelji znači pokazati humanost. – rekla je Puljak.

Povorci su se pridružili i drugi političari lijeve opcije te brojni uglednici grada Splita. Povorka je prošla bez incidenta, a organizatori su zadovoljni te nastavljaju zabavu na Bedemu Cornaro.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij