hren

DNEVNA BOLNICA
Pacijenti ne ostaju u bolnici, nego dolaze svakodnevno tri tjedna, a pojedinima će liječnici dati i lijekove koji smanjuju želju za nikotinom

Pokreće se prva dnevna bolnica za liječenje ovisnosti o duhanu koja će tijekom tri tjedna uz terapije, lijekove i edukaciju pušače rješavati ovisnosti besplatno, na liječničku uputnicu. Za trajanja liječenja stječe se pravo na ta tri tjedna bolovanja.

Program je to osmišljen u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan na zagrebačkom Jankomiru gdje trenutačno okupljaju prvu skupinu pacijenata za liječenje ovisnosti o pušenju, a broj ljudi u grupi limitirali su na 15. Osim nikotinske ovisnosti, jedini je uvjet punoljetnost budući da je riječ o bolnici za odrasle osobe.

Pretrage i edukacija

Nema hospitalizacije, nego pacijenti ovisnici dolaze svakodnevno tri tjedna, a pojedinima će liječnici dati i lijekove koji smanjuju želju za nikotinom i koji će biti o trošku bolnice, a svima će nasumce provjeravati razinu ugljikova monoksida u organizmu aparatom koji je bolnica kupila upravo za taj originalni program liječenja. Riječ je o uređaju nalik alkometru gdje upuhivanjem zraka aparat “izbacuje” razinu ugljikova monoksida u organizmu pacijenta. Poanta nije samo kontrola pušača na liječenju nego i motivacija da vide napredak i prednosti prestanka pušenja.

– Ta tri tjedna uključuju pripremu, prestanak pušenja i naše praćenje u ranoj apstinenciji s tim da ostavljamo mogućnost prilagodbe trajanja programa. Na indikacijski razgovor pacijent dođe s uputnicom liječnika te procjenjujemo koliko je motiviran za prestanak pušenja. Tada kreće u dnevnu bolnicu i obavlja rutinske laboratorijske pretrage – opisuje početak programa liječenja od pušenja dr. Irena Rojnić Palavra, psihijatrica iz spomenute bolnice.

Polaznici programa čut će puno sadržaja od različitih stručnjaka s ciljem edukacije o ovisnosti od koje se pokušavaju odviknuti, a tada će stručni tim vidjeti i tko je kandidat za lijekove protiv pušenja. Lijekovi su to koji djeluju na nikotinske receptore, smanjuju žudnju i apstinencijske smetnje. Konkretan prestanak pušenja jest prvog dana trećeg tjedna dnevne bolnice protiv pušenja kada je najveći fokus na grupama podrške.

U proces liječenja trebala bi se uključiti obitelj, baš kao i kod liječenja svake ovisnosti, a pacijentima su grupe podrške na raspolaganju i kada program završi. Iako formalno program započinje kada se okupi prva skupina pacijenata, liječnici su zainteresirane pacijente koji su u bolnici u Jankomiru iz nekih drugih razloga već motivirali da se riješe i te ovisnosti. Kao i ostali pacijenti na Jankomiru, tako će se i pušači u tretmanu moći uključiti u kreativne aktivnosti, koristiti bolničku teretanu, ići u zajedničke posjete muzejima i slično.

Podrška u apstinenciji

– Htjeli smo biti uz njih u najosjetljivijem razdoblju neposredno nakon prekida pušenja. Tako da imaju kontakt s nama kada je vjerojatnost recidiva jako velika. Posvetiti se tri tjedna nije nešto vremenski zahtjevno kad izračunamo koliko se dnevno vremena potroši da bi se popušila kutija cigareta – poručuje dr. Davor Bodor, voditelj dnevne bolnice, pozivajući sve pušače da donesu odluku o liječenju. Osim psihijatara, u liječenje od pušenja uključena je psihologinja Ivana Bahun, dr. Mateja Janković, internistica iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac, mag. paed. soc. Ana Rakić, radni terapeut Anita Jagustović i više medicinske sestre Renata Krčelić i Kristina Vutmej. Prijave su na broj telefona: 01 3430 001 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Foto: Thinkstock
Izvor: Vecernji.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij