hren

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je da se u arhipelagu otoka Jabuka rano jutros dogodila havarija na turskom teretnom brodu zbog prodora mora u strojarnicu. Potom je pokrenuta spasilačka akcija u koordinaciji hrvatske i talijanske središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru.

Prvu informaciju o havariji na brodu 'Haksa' zaprimili su u 4.16 službenici Središta za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTMIS Split), koji su o događaju obavijestili Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka). Javili su da je more prodrlo u potpalublje teretnoga broda dugačkog 85 metara s 13 članova posade (11 državljana Republike Turske i dva Republike Indije), koji plovi pod zastavom Republike Turske.

U 6.30 osam evakuiranih članova posade turskog broda prekrcano je s talijanskog tankera 'Valcadore' na brodicu Pomorske policije Split i prevezeni su u Splitsku gradsku luku, dok je na poziciji ostala spasilačka brodica Lučke kapetanije Split.

Na mjestu havarije nije uočeno onečišćenje mora, no budući da turski brod prevozi 3000 tona sinter magnezita, a u brodskim spremnicima sadržava oko 70 tona pogonskoga goriva i maziva, Uprava sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture pokrenula je sve protokole radi sprečavanja i saniranja eventualnog onečišćenja mora na mjestu ove pomorske nesreće.

Davor Vidan, kapetan Lučke kapetanije Split, kazao je da je zasad zaustavljen ulazak mora u brod. Potvrdio je da teret spada u opasne, ali ne bi trebalo biti velike opasnosti za okoliš.

Policijski ophodni brod "Sv. Jure" prilikom jutrošnje akcije spašavanja članova posade s teretnog broda.

Izvor: HRT.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij