GRAĐANI GLASALI
Čini se da se građanima više i ne može puno toga prodati. Gledajući najnovije istraživanje jasno su poručili Vladi da od demografskog boljitka ništa bez sigurnog posla. Kad su u pitanju kritike predsjednice u smjeru premijera, većina građana vjeruje kako je samo riječ o prikupljanju političkih bodova, no u slučaju da uđe u reizbor svoj glas poklonilo bi joj 33 posto građana.

Koje su najbolje demografske mjere Vlade, što kažu na kritike predsjednice i za koga bi glasali da su danas predsejdnički izbori. Pitanja su to koja je Nova TV u suradnji s agencijom Ipsos puls postavila građanima, točnije njih 580, kako bi doznala što javnost misli. Na pitanja su odgovarali 7. i 8. lipnja.

Tako građani smatraju da je sigurno radno mjesto najbolja demografska mjera. Mišljenje je to 38 posto ispitanika. Potom dolaze besplatni vrtići, što podupire 33 posto građana. Tu su i besplatni udžbenici koje podupire 30 posto ispitanika. Punu plaću drugih 6 mjeseci porodiljnog, važnom smatra 30 posto građana. Povećanje dječjeg doplatka podupire 26 posto građana, zatim dolaze povoljni stambeni krediti s 23 posto, a tu je i fleksibilnije radno vrijeme vrtića, što podupire 22 posto građana.

Manji PDV na dječje potrepštine traži 18 posto građana, a status roditelj-odgajatelj za troje i više djece želi 15 posto njih. Jednokratnu pomoć za novorođeno dijete do 8000 kuna bitnom smatra 13 posto ispitanika, a da je povećanje broja onih koje obuhvaća dječji doplatak važno, smatra 11 posto građana. Niti jednu ili neku drugu mjeru želi 9 posto građana, dok ne zna njih 1 posto.

Predsjednica u bici za skupljanje poena

Upravo se i na demografiji Predsjednica posljednjih tjedana sve više razilazi s Vladom. Briga za Hrvatsku ili skupljanje glasova pred izbore? Da je ovo drugo, smatra 46 posto ispitanika, a njih 34 misli da je tu iskrena želja predsjednice da se popravi situacija u Hrvatskoj. Četiri posto građana misli da Predsjednica jednostavno želi da dužnost predsjednika Vlade i HDZ-a preuzme netko drugi umjesto Andreja Plenkovića. Ali i 4 posto njih misli da je u pitanju osobna netrpeljivost prema Andreju Plenkoviću. Da je u pitanju nešto drugo, misli 6 posto građana, a da je ništa od navedenog misli 1 posto građana, ne zna njih 5 posto.

 

Iako bi se Predsjednica morala zabrinuti što građani misle da samo skuplja glasove, utjeha joj može biti činjenica da većina, točnije 53 posto birača HDZ-a, misli kako ona ipak vodi brigu o Hrvatskoj.

Čini se da želi novi mandat

Iako nije rekla da ulazi u reizbor, jasno je kako sve „miriše“ na to. Istraživanjem je testirana predsjednica s osobama koje su najavile da su spremne ili nisu nikad demantirale želju za ulaskom u predsjedničke izbore. Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi tako 33,3 posto glasova. Slijedi Zoran Milanović sa 6,7 posto potpore, zatim Ivan Vilibor Sinčić s 5,0 posto pa Tonino Picula s potporom od 4,7 posto. Milan Bandić, ako opet uđe u predsjedničke izbore, može računati na potporu od mizernih 2,3 posto. Božo Petrov dobio bi 1,4 posto, a niti jedan od predloženih 1,1 posto. Zato bi nekog drugog izabralo 13,7 posto ispitanika, a zanimljivo je kako ne zna ili je neodlučno 29,6 posto birača. Odbija odgovoriti njih 2,2 posto.

 

Kome glas?

Zanimljivo je vidjeti da je kod birača HDZ-a prvi izbor Grabar-Kitarović. Podupire je 63 posto birača vladajuće stranke, a samo je 15 posto neodlučno. No i 11 posto HDZ- ovih birača misli da bi kandidat trebao biti netko drugi.

Zato je kod birača SDP-a i bivše koalicije neodlučno 46 posto birača, a tek potom sa 17 posto dolazi Zoran Milanović kao mogući izbor. Kod Mostovih birača također je zanimljivo. Neodlučnih je 32 posto, a da bi kandidat trebao biti netko drugi, misli 28 posto njih. Predsjednica je tek na trećem mjestu s 20 posto.

Izvor: Net.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij