NASLOVNICA SLAJDER PRVI U DALMACIJI 
Na natječaj će se moći javiti i oni izvan Klisa, ali će prednosti imati stanovnici s dužim boravkom na području same općine

Nakon što je nedavno iz Općine Klis najavljeno da se kreće u snižavanje cijena vrtića, mlade obitelji imaju veliki razlog za zadovoljstvo. Općina Klis je prva u Dalmaciji koja će zainteresiranim mladim obiteljima pomoći da po vrlo povoljnim uvjetima dođu do zemljišta za izgradnju obiteljske kuće. Radi se o pravu građenja na 99 godina gdje će prednost imati obitelji s područja ppćine Klis, ali tu mogućnosti moći će ostvariti i one izvan nje.

O detaljima ove mjere koja bi mogla značiti demografsku obnovu Klisa, razgovarali smo s načelnikom Jakovom Vetmom.

– Prije godinu dana smo krenuli s tom pričom, s idejom pomognemo mladim obiteljima s područja općine Klis. Unutar cijele priče stambenog zbrinjavanja, danas su, osim same gradnje, najveći trošak zemljište i komunalni doprinos. Zato smo pronašli rješenje kako dobiti zemljište po povoljnim uvjetima, a želja nam je osloboditi mlade obitelji plaćanja komunalnog doprinosa. Također nam je želja da mlade obitelji imaju svoju obiteljsku kuću, da njihovi potomci, ako budu željeli, imaju gdje ostati na području općine Klis, tako da ni oni ne moraju kupovati nove stanove i dizati nove kredite. Mislim da je ovo jedna pozitivna priča, poveli smo je prvi u županiji, a u Hrvatskoj već ima takvih primjera, primjerice u Slavonskom Brodu i općini Bale. Mislim da će ovo završiti pozitivno za sve one koji budu željeli stanovati na području naše općine.

Dovoljno smo nekretnina uknjižili na Općinu Klis da bismo ih mogli ponuditi stanovnicima koji ovdje žive. Cilj nam je imati što više ljudi, stvoriti okruženje koje će funkcionirati kao prava lokalna zajednica, a ne da na ogromnom prostoru imamo samo 5 i pol tisuća stanovnika i da se borimo s vjetrenjačama kada su u pitanju škole, vrtići i javi prijevoz – kazuje nam Vetma. Zanimalo nas je na kojem području su zemljišta koja će biti ponuđena i kada očekuje potpisivanje prvih ugovora.

– U prvom valu predvidjeli smo 20-ak parcela koje ćemo dati u natječaj. Zemljišta su dobrim dijelom u Klisu, ali i u Broćancu, Prugovu, Brštanovu, tako da rasporedimo zemljišta tako da ne stvorimo pritisak na škole i vrtiće. Nakon provedenog natječaja i realizacije potrebnih preduvjeta, prve ugovore očekujemo do kraja godine. Nakon toga će mlade obitelji imati rok od tri godine za izgradnju. Vetma ne dvoji da će do zemljišta doći svi koji su zainteresirani…

– Imamo dovoljno nekretnina ne samo da zbrinemo sve zainteresirane stanovnike općine Klis, nego i onih izvan Klisa, naravno tek kada potpišemo ugovore sa svim zainteresiranim iz Klisa. Upitali smo postoji li dobna granica i koji će se kriteriji gledati na natječaju.

– Danas smo pričali na tu temu. Primjerice, u Slavonskom Brodi je granica 45 godina. Poznajem jednog 46-godišnjaka koji ima dosta djece, živi kao podstanar i zašto ne pomoći ako već možemo?

Mislim da ćemo dobnu granicu, ali ćemo ostalo izregulirati. Kriteriji će biti da se radi o obitelji, da su muž i žena vjenčani. Bodovat će se broj djece, oni s više djece imat će relativnu prednost, zatim vrijeme prebivanja na području općine Klis pa će prednost imati koji tu duže živi – pojašnjava Vetma.

Hoće li postojati mogućnost iznajmljivanja u turističke svrhe dijela kuće, jednom kada se izgradi?

– Naravno. Time će se stvoriti dodatni prihod obitelji i lakša egzistencija. Što se mene tiče, bitno je izbjeći situaciju da ta kuća služi isključivo iznajmljivanju. Zašto ćemo osigurati da se dio nekretnine može iznajmljivati i ostvarivati prihod, ali se tu mora prebivati, imati prebivališnu prijavu.

S obzirom na to da se radi o gradnji na pravu građenja, nekretnina se ne smije prodati. Mi ovime rješavamo stambeno zbrinjavanje, pomoć ćemo mladim obiteljima riješiti pitanje svih pitanja– ono stambeno. Nećemo dopustiti špekulantima i trgovcima da uđu u tu priču. Tamo gdje detektiramo da se nešto takvo događa, žestoko ćemo reagirati. Pravo građenja je na 99 godina, oni ulazi u zemljišne knjige. To je sve definirano pozitivnim propisima RH. Nakon 10-ak godina mlade obitelji će to moći otkupiti, sav zakup ulazi u cijenu otkupa po cijeni koja je utvrđen po samom natječaju na početku priče. Svatko tu može prilično dobro proći. Znam da je danas teško dati 50-60 tisuća eura za graditi kuću…

Još ne znamo koliko će korisnici mjesečno plaćati, ići će službena procjena, ali je naša je procjena za Klis između 100 i 150 kuna, a za ostala područja i manje.

Spominjali ste i moguću pomoć za samu gradnju objekta?

– Radi se o pomoći Splitsko-dalmatinske županije. Mi ćemo obaviti svoj dio posla, raspitat će kako se još može izaći u susret, raspitati se također u Ministarstvu demografije i ako to bude moguće, onda će to biti prava stvar. Sada je ključno mladim obiteljima omogućiti da dođu do zemljišta i da se oslobode plaćanja komunalnog doprinosa, onda će se ovaj drugi dio lakše odraditi.

Čini se da mladim obiteljima iz Klisa u zadnje vrijeme dolaze dobre vijesti. Nedavno ste objavili da su se prihodi Općine povećali i da će doći do pojeftinjenje vrtića…

– Dugotrajna vrijednost imovine Općine Klis je jako bitna. Prije nismo imali dovoljno nekretnina na sebi, a sada smo u situaciji da smo dali splitskom Sveučilištu 200 tisuća kvadrata za izgradnju kampusa, guramo priču s mladim obiteljima, prodajemo određeni dio nekretnina, kupujemo u centru Klisa parcele. Tvrđava pokazuje bolje rezultate, a izborili smo se za tu situaciju. Sada, kada smo došli do toga da imamo više sredstava, onda to želimo podijeliti s ljudima. Što znači danas ako uložite u neke projekte milijun, dva kuna, a vaši ljudi nisu zadovoljni jer nisu stambeni zbrinuti? Mislim da se svi moramo koncentrirati na ljude i pomoći im da žive bolje. Zato sam i najavio da ćemo prihod od Tvrđave usmjeriti na jače subvencioniranje vrtića jer želim da svi koji žive na području općine Klis kroz svoju djecu ili unuke osjete da plaćaju nižu cijenu vrtića – zaključuje kliški načelnik.

Nema sumnje, Klis je bacio “rukavicu” drugim gradovima i općinama i pokazao kako se djelima, a ne riječima brine o dobru vlastitih stanovnika.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij