hren

KLIMATSKE PROMJENE
Ocean-Lab, poseban odjel Euro-mediteranskog centra za klimatske promjene (CMCC) koji se bavi izradom matematičkih modela za simulaciju i predviđanje interakcije oceana s kopnom, putem svoje je aplikacije za izradu 9-dnevne prognoze temperature mora, saliniteta, morskih struja i razine mora objavio da je trenutna temperatura Jadranskog mora i do tri stupnja Celzijusa viša nego što je to inače slučaju na početku lipnja.

Mjerenja Državnog hidrometeorološkog zavoda potvrđuju da su temperature u Jadranu u skladu s podacima Ocean-Laba pa je tako kod Crikvenice u 8 sati 5. lipnja izmjerena temperatura mora u iznosu od 25,6 stupnjeva Celzijusa dok je primjerice kod Malinske na Krku izmjerena temperatura u iznosu od 25,9 stupnjeva Celzijusa. U Splitu je izmjerena temperatura mora u iznosu od 23 stupnjeva Celzijusa dok je u Dubrovniku izmjerena temperatura u iznosu od 23,4 stupnjeva Celzijusa.

Portal specijaliziran za izvještavanje o ekstremnim vremenskim prilikama Severe Weather Europe ovu pojavu pripisuje visokim temperaturama u travnju i svibnju. Prema njihovoj analizi, iznimno toplo Jadransko more služi kao spremnik visokih točaka rosišta koje mogu dovesti do stvaranja snažnog olujnog nevremena.

Prema predviđanju Ocean-Laba, neobično visoke temperature na Jadranu održat će se sigurno do 10. lipnja.

Izvor : Jutarnji.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij