hren

Nije prevelika novost da određen dio studenata koji obavi posao posredstvom SC-a za taj posao ne bude isplaćen mjesecima. Na poslodavca koji je učinio isto u više navrata naišla je i jedna studentica koja nije željela šutjeti te je svoje iskustvo podijelila na Facebooku. U nadi da će doprijeti do onih koji se možda odluče javiti ovom poslodavcu, podijelila ga je u grupi koja broji preko 115 tisuća članova, a specijalizirana je za oglašavanje studentskih poslova.

I dok se studenti suočavaju s ovakvim problemima, godinu i pol od prvog spomena Zakona koji će uređivati područje njihova rada isti još uvijek nije stupio na snagu. Hoće li do kraja ove akademske godine, sudeći po odgovoru koji nam je dostavljen, ne zna niti Ministarstvo koje ga je izradilo.

U Facebook grupi koja okuplja više od 115 tisuća članova, Tražim/nudim studentski posao, osvanula je poduža objava jedne studentice koja već mjesecima pokušava naplatiti poslodavcu posao koji je obavila još u veljači. Ime tvrtke objavila je javno, želeći tako na neki način upozoriti i druge na svoje iskustvo, a nakon njene objave javili su se studenti koji su s istim poslodavcem imali isti problem neisplate plaće.

‘Pazite se praznih obećanja i svoje vrijeme’ Objavljen prijedlog Zakona o studentskom radu: Raste minimalna satnica, a pravo rada preko SC-a dobivaju i izvanredni studenti

Studentica je odradila 4 sata promocije, a sat joj je trebao biti plaćen 20 kuna. Zadatak joj je bio dijeliti poklone sponzora i voditi evidenciju. Nakon što je poslala bilješke s obavljenog posla i svoj ugovor, na isplatu je čekala gotovo tri mjeseca. Zbog podužeg čekanja odlučila se javiti u tvrtku i tada joj je rečeno da će zarađeni novac dobiti u roku od par dana.

– Kad sam vidjela da uplata još uvijek ne sjeda, otišla sam do SC-a da pitam o čemu se tu radi. Teta tamo mi je rekla da ugovor još uvijek nije ni vraćen, a kamoli isplaćen nakon čega je i ona zvala taj isti kontakt koji joj je opet obećao isplatu u roku dana, ali situacija se ni tada nije promijenila. U međuvremenu su prošla tri mjeseca, pa čak i tri i pol, ali moja zarada još uvijek nije sjedala. Moje strpljenje je bilo na izmaku pa sam ih opet kontaktirala i zadnji termin je bio 18.5., ali naravno opet bezuspješan. Opet sam otišla do SC-a i teta je nazvala vođu cijelog tima koji joj je nimalo prijateljskim tonom i načinom izražavanja odbrusio i rekao da se najbolje odreknemo tog ugovora i te cijele promocije što bi trebalo značiti da se moramo praviti kao da se ništa nije ni dogodilo. Odnosno da ja tu promociju uopće nisam ni odradila ili ljepše rečeno; da sam volontirala ta 4 sata, piše studentica.

U SC-u su to odbili i zahtijevali isplatu, nakon čega je uslijedilo novo obećanje poslodavca, koje još jednom nije ispunjeno.

– Da bi stvar bila još zanimljivija; nakon nekoliko dana, kontakt kojemu sam se i prvom javila da vidim zašto mi nije sjela uplata, javlja se meni i kaže da ako njegov nadređeni ne uplati do određenog dana, on će sam uplatiti kako bi i sebe i tetu iz SC-a rasteretio te ”brige”. To se naravno nije dogodilo i na moj upit zašto me toliko lažu i što zapravo dobivaju s tim nisam dobila odgovor. Ako niste izračunali zaradu prije, reći ću vam da se u cijeloj toj priči radi, o da ne kažem kakvih, 80 kuna koji nemaju ogromnu materijalnu vrijednost, ali itekakvu moralnu i ponižavajuću mene kao studenticu koja sam se tu subotu ujutro probudila i odradila svoj zadatak pošteno i bez ikakvih problema iako je vani bila mećava i debeli minus. Pa eto ovim putem vas upozoravam da se pazite praznih obećanja i svoje vrijeme, a i živce ne trošite na tvrtku kojom odlikuje kako sami za sebe kažu; profesionalnost i provjerenost, zaključuje ova studentica.

Zakon o obavljanju studentskih poslova još nije ugledao svjetlo dana

Osim što će odrediti minimalnu satnicu koja bi za 2018. iznosila 21,50 kn, Zakon o obavljanju studentskih poslova umanjio bi i situacije s kakvom se suočila i studentica iz ove priče. Poslodavac bi temeljem Zakona za prekršaj ove vrste trebao kazneno odgovarati. Naime, prijedlogu stoji da je rok za isplatu naknade za obavljeni posao najkasnije 15 dana od završetka istoga.

Studenti i Zakon o njihovu radu zadnja rupa na svirali: Pisali Plenkoviću i Divjak, a dobili odgovor koji je 'uvreda zdravom razumu'

– Novčanom kaznom od 100.000 kuna kaznit će se za prekršaj naručitelj posla koji ne izvrši isplatu naknada i doprinosa propisanih ovim Zakonom, stoji u prijedlogu Zakona.

No, Zakon o obavljanju studentskih poslova, iako se najavljuje već punih godinu i pol, još uvijek nije stupio na snagu. Trebao je, kako stoji u njegovu nacrtu još 1. siječnja 2018., no proces se ‘malo’ otegnuo. Naime, tek prošloga ga je tjedna usvojila Vlada, što u praksi za studente ne znači puno. Tek sada prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova odlazi u saborsku proceduru. Da se početak rasprave o bilo kojem zakonu u Saboru oduljiti mjesecima od usvajanja na sjednici Vlade, možda najbolje dokazuje još jedan zakon važan za studente – Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Njega je, naime, Vlada usvojila još 4. siječnja 2018. Od tada pa do danas, Sabor ga se nije doticao.

Hoće li sličnu sudbinu doživjeti i Zakon o obavljanju studentskih poslova tek nam predstoji vidjeti. Na naše pitanje hoće li stupiti na snagu do kraja ove akademske godine, odnosno do 30. rujna, nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovako je odgovorilo:

– Vlada je na sjednici održanoj u srijedu, 30. svibnja prihvatila Nacrt prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova te je isti uputila u daljnju proceduru sukladno Poslovniku Hrvatskog sabora (Narodne novine, broj: 81/13 I 113/16). Točan datum izglasavanja Zakona ovisi o Hrvatskom saboru, kazali su nam iz Ministarstva.

A Hrvatski sabor vrlo brzo, već 15. srpnja, odlazi na ljetni raspust. Sastaje se ponovno tek 15. rujna. Samo dva tjedna nakon tog datuma završava tekuća akademska godina.

Izvor: Srednja.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij