hren

PROMJENA NAVIKA
Kako smanjiti količinu plastičnih predmeta koje svakodnevno koristimo i čime ih je najbolje zamijeniti?
Portal treehugger.com koji se bavi temama o zaštiti okoliša donosi tri ključna koraka za početnike koji žele reducirati upotrebu plastike. Ta se tri koraka odnose na promjene navika vezanih uz odlazak u kupovinu, na proizvode koje koristimo u kupaonici te na pakiranje hrane za van (obroka koje nosimo na posao, sendviča i sokova za školsku djecu i slično), odnosno kupovanje gotove hrane izvan kuće.

Preneseni u sažetom obliku te prilagođeni ovdašnjim potrošačkim i kućanskim navikama, savjeti ovoga okolišnog portala koji se odnose na kupovne navike kažu kako bi se najprije trebalo riješiti običaja da u trgovinu odlazimo praznih ruku, znajući da nas vrećice za nošenje kupljenog - uglavnom plastične - već čekaju u dućanu. No umjesto da koristimo plastične vrećice trebali bismo sami nositi torbe za višekratnu upotrebu i za različite vrste kupnje. Jednu bi, na primjer, trebala biti izrađena od čvrstog pamuka, druga od rastezljive mrežice, a dobra su opcija i pletene košare, posebno praktične za kupovanje i slaganje namirnica s tržnice.

U Kanadi postoji lanac trgovina koje namirnice prodaju “refužo” i bez ikakvog pakiranja. Tjesteninu, grah, ulje, pecivo, začine, što god, kupci mogu staviti u vlastitu ambalažu - platnene torbe, papirnate vrećice, staklene boce, staklene ili metalne posude i slično. I kod nas je moguće na taj način kupovati mlijeko i mliječne proizvode. Također, sve je gušća mreža izravnih veza između proizvođača i potrošača. Takav način kupovine uglavnom isključuje bilo kakav oblik pakiranja, pogotovo plastične ambalaže.

Za neke namirnice, primjerice meso i mesne proizvode, sireve, ulja itd., još uvijek nema šire primijenjenih alternativa plastičnim pakiranjima.

Kupaonica se smatra sljedećim najvećim izvorom plastičnog otpada. Nije lako promijeniti higijenske navike, odnosno proizvode na koje smo navikli, s obzirom da je sve što upotrebljavamo - šamponi, kupke, tekući sapuni, regeneratori, ulja itd., pakirano u plastici. Alternativa je koristiti kupke, šampone i slično u obliku u kojemu najčešće viđamo čvrsti sapun za ruke, najčešće pakirane u papir ili tanki karton.

Treći je korak hranu koju nosimo na posao ili u školu spremiti u staklenu ili metalnu ambalažu (za djecu je metal bolji izbor), ponijeti metalni pribor za jedenje umjesto plastičnog, nositi vlastitu čašu i keramičku šalicu za kavu, platnene salvete... I svakako treba eliminirati slamke - u zagađivačkom smislu djeluju bezazleno, ali zapravo čine golemi udio u plastičnom otpadu.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij