hren

NECIJEPLJENJE STIŽE NA NAPLATU
Serološki nalaz 31-godišnjaka koji je u petak poslijepodne hospitaliziran u Općoj bolnici Dubrovnik potvrdio je kako je muškarac zaražen ospicama, potvrdili su iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije

'Poštovani, stigli su rezultati analize za pacijenta sumnjivog na ospice koji potvrđuju da je pacijent obolio od ospica', stoji u priopćenju županijskog Zavoda za javno zdravstvo koje potpisuje ravnatelj Zavoda Mato Lakić, a u kojem se najavljuje izvanredna konferencija za medije u 14.30.

Muškarac koji živi na području Stona prije dva tjedna boravio je na Kosovu i pretpostavlja se da se ondje zarazio, pa su u ovoj bolnici provedene epidemiološke mjere i prema njemu i okolini. On ima kliničku sliku ospica, no službena potvrda može se dati tek nakon laboratorijskih nalaza Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

'Pacijent je dobrog općeg stanja i koncem tjedna može se očekivati njegov odlazak kući', kazao je za tportal ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Mario Bekić.

Zaraženi muškarac nije bio cijepljen protiv ospica, a nakon otkrića bolesti provjeren je status svih njegovih kontakata i cijepljeni su oni koji dotad to nisu učinili.

Upravo dubrovačko područje bilježi najnižu stopu procijepljenosti u Hrvatskoj i za cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole ona iznosi tek oko 55 posto, dok je za stjecanje kolektivnog imuniteta potreban obuhvat 95 posto djece, inače najugroženije skupine. Situacija se ponešto poboljšala u prva četiri mjeseca ove godine, kada je nakon niza održanih tribina cijepljeno dvostruko više građana u odnosu na isto razdoblje lani.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij