Izvještaj Europske komisije, s druge strane, pokazuje da su naši suci prema učinkovitosti daleko među najgorima u EU 

Europska komisija objavila je redovito izvješće o stanju pravosuđa u Europskoj uniji. U njemu su prezentirani pokazatelji neovisnosti, kvalitete i učinkovitosti pravosudnih sustava država članica. Cilj ovih podataka je pomoći nadležnim tijelima da povećaju djelotvornost svojih pravosudnih sustava, a kako prozilazi iz analize, Hrvatskoj bi ta pomoć mogla biti potrebna.

Naime, prema podacima do kojih je došla Europska komisija, Hrvatska je u ovom trenutku na prvom mjestu po broju sudaca na sto tisuća stanovnika. Još prije dvije godine bili smo na drugom mjestu, iza Slovenije, no sada smo prvaci Europe u tome. Evo i tablice koja to potvrđuje:

 

No, nisu svi ti suci baš vrijedni

Istovremeno, očekivalo bi se da toliki broj sudaca znači i učinkovitost sudskog sustava, međutim, to u Hrvatskoj nije slučaj. Po efikasnosti smo, kako se i vidi iz tablice, pri dnu liste europskih zemalja. Europska komisija objavila je podatak o broju slučajeva koji na sudovima čekaju da budu riješeni, te se prema njima već nekoliko godina nalazimo na začelju. Gotovo osam slučajeva na sto stanovnika zapelo je tijekom 2016. godine na prvostupanjskim sudovima, proizlazi iz tablice.

 

Ni eura nismo uzeli za sudski ICT

U upravo objavljenom izvješću stoji kako uz Hrvatsku još samo Malta tijekom prošle godine nije iz europskih fondova povukla sredstva za informatizaciju sudstva. Zato ne čudi ni podatak da se u Hrvatskoj tužbe još uvijek ne mogu uputiti elektronskim putem, niti da smo na posljednjem mjestu po mogućnosti dobivanja informacija o nekom sudskom slučaju on-line.

Po ukupnom ulaganju u pravosuđe također smo pri europskom dnu. To ulaganje, kako proizlazi iz objavljenih rezultata, lani je iznosilo 0,45 posto ukupnog BDP-a.

Takve brojke dovode do iznimnog nezadovoljstva građana stanjem u pravosuđu. U ovom istraživanju građane se pitalo što misle o neovisnosti sudova i sudaca. I prema tim rezultatima završili smo na posljednjem mjestu u EU.

Evo što građani misle o sudovima i sucima

 

Dakle, iz tablice je vidljivo da najviše Hrvata o neovisnosti pravosudnog sustava ima vrlo loše i relativno loše mišljenje.

Ni hrvatski suci ne vjeruju da su neovisni

Zanimljivo je da ni hrvatski suci nemaju baš dobro mišljenje o vlastitoj neovisnosti. Kako se vidi iz ove tablice i po njihovim stavovima smo gotovo na samom začelju liste EU zemalja. Dakle, ni suci u Hrvatskoj nisu baš uvjereni u vlastitu neovisnost.

 

Hoće li ovi razultati potaknuti reforme u RH?

“Ovogodišnji pregled stanja u području pravosuđa izlazi u vrijeme kada je pitanje vladavine prava visoko na popisu prioriteta EU. Bez vladavine prava, demokracije, građanskih prava i dobrog financijskog upravljanja, sredstva EU možda se neće iskoristiti na pravi način”, komentirala je predstavljajući izvješće povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Věra Jourová.

“Svrha je pregleda poticati pravosudne reforme i za njih davati dobre primjere. Počelo je svake takve reforme da vladavine prava nema bez visokih europskih standarda pravosudne neovisnosti. Novi pregled daje uvid u ključne pokazatelje, a državama članicama pomoći će u primjeni navedenih standarda”, zaključila je.

Upravo na osnovu ovih podataka Europska komisija prati pravosudne reforme u državama članicama.

Izvor: Telegram.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno