hren

REZULTATI CROBAROMETRA
Predsjednica Republike i u petom mjesecu nema većinsku potporu za svoj rad. To je drugi mjesec zaredom da ima potporu manju od 50 posto, a u protekla je četiri mjeseca izgubila 10 postotnih poena potpore. Ipak, Grabar-Kitarović još je uvijek među najpopularnijim političarima.

Predsjednica i dalje bez većinske potpore za svoj rad

Predsjednica Republike ni u svibnju nema većinsku potporu birača za svoj rad. Njezin rad tako podupire 48 posto birača, a ne podupire njih 40 posto. To je već drugi mjesec s potporom manjom od 50 posto.


Podrška radu Predsjednice RH

A u četiri mjeseca izgubila je 10 postotnih poena jer je njezinu politiku još u veljači podupiralo 57 posto birača. Zato raste broj onih koji se izjašnjavaju s "ne znam" i u svibnju ih je 11 posto.

Tko podupire, a tko ne podupire Predsjedničinu politiku?

Predsjednica može i dalje računati na većinsku potporu birača HDZ-a, točnije njih 79 posto. Isto tako i 68 posto birača Mosta podupire rad Predsjednice, ali i 48 posto birača Živog zida te samo 26 posto birača SDP-a.

Za svoj rad potporu uglavnom ima većinski kod birača iznad 60 godina ili njih 54 posto, zatim onih s osnovnom školom kojih je 59 posto, u Lici i Banovini podupire je 65 posto birača, a u Slavoniji i Dalmaciji 53 posto.

Istodobno, većinski njezinu politiku ne odobravaju birači mlađi od 30 godina, kojih je 45 posto, te oni s visokom i srednjom stručnom spremom, njih 51 posto. I na kraju, u rodnom kraju Predsjednice njezinu politiku ne podupiru s 55 posto.

Tko su najpopularniji, a tko najnepopularniji političari?

Predsjednica Republike i dalje je među biračima najpopularnija. O njoj pozitivan dojam ima 63 posto ispitanika, a negativan 31 posto. Premijer pak ne može računati na takvu potporu, o njemu negativan dojam ima 50 posto ispitanika, a pozitivan dojam ima njih 41 posto.


Dojam o političarima - 1

I dalje je drugi na listi popularnosti Ivan Vilibor Sinčić o kojem 49 posto građana ima pozitivan dojam, a njih 38 posto negativan dojam. Zanimljivo, ovo je četvrti mjesec kako se topi popularnost čelnika Živog zida. Božo Petrov podijelio je građane i o njemu podjednak broj ispitanika ima pozitivan i negativan dojam, odnosno 43 posto njih. I na kraju Davor Bernardić o kojem negativan dojam ima 53 posto građana, a pozitivan dojam njih 27 posto.


Dojam o političarima - 2

Tko su najpopularniji političari među biračima četiri velike stranke?

Kod HDZ-ovih birača i dalje je najpopularnija Predsjednica s potporom od 92 posto. Iako je prije nekoliko mjeseci bio odmah iza nje, Andrej Plenković lagano topi potporu među svojim biračima, uživa 86 posto potpore, a Milan Bandić je treći sa 60 posto potpore.


Najpopularniji političari kod birača HDZ-a

Iznenađenje za birače SDP-a je što je Kolinda Grabar-Kitarović zajedno s Davorom Bernardićem na prvom mjestu s 57 posto, a na trećem je mjestu Anka Mrak Taritaš s 54 posto potpore.


Najpopularniji političari kod birača SDP-a

Birači Živog zida i dalje najviše vjeruju Ivanu Viliboru Sinčiću s potporom od 88 posto, slijedi ga Kolinda Grabar-Kitarović sa 64 posto i na trećem je mjestu Božo Petrov s 46 posto potpore.


Najpopularniji političari kod birača Živog zida

Lider Mosta je i najpopularniji među biračima te stranke s potporom od 80 posto, a potom je tu Predsjednica sa 60 posto i na trećem mjestu je Ivan Vilibor Sinčić s potporom od 59 posto.

Ocjena rada triju institucija

Ured Predsjednice i dalje ima najbolju školsku ocjenu. Građani je ocjenjuju s 3,01, slijedi Vlada koja kod građana dobiva 2,33, a na kraju je i dalje Hrvatski sabor s ocjenom 1,88.


Najpopularniji političari kod birača MOST-a

Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 979 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/-3,6 posto.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij