hren

Hrvatski sabor u petak je potvrdio novog potpredsjednika Vlade i novog ministra gospodarstva nakon što je Martina Dalić, zbog afere Hotmail, na te dužnosti dala ostavku. No, uoči samog glasovanja, oporba je iznenadila zahtjevom za stanku.

Sa 77 glasova za, 0 suzdržanih i 8 protiv izglasano je povjerenje Tolušiću.

Horvat je dobio 77 glasova za i 11 protiv. Nije bilo suzdržanih.

Tolušića i Horvata je predsjednik Vlade Andrej Plenković za te dužnosti predložio nakon što je zbog afere Hotmail iz Vlade morala otići dosadašnja ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade, Martina Dalić. Horvata će u Saboru zamijeniti dosadašnja glasnogovornica Vlade, Sunčana Glavak.

Međutim, uoči glasanja o novom ministru gospodarstva i novom potprejdsjedniku Vlade, stanku su zatražili Gordan Maras u ime Kluba SDP-a, Ivan Vilibor Sinčić u ime Živog zida, Miro Bulj u ime Kluba zastupnika Mosta te Krešo Beljak, u ime Kluba HSS-a.

Beljak je stanku zatražio kako bi se utvrdila tvrdnja budućeg ministra Darka Horvata, koji je, kako je kazao Beljak, rekao da ima oružje pa traži njegovu sigurnosnu provjeru odnosno želi da Horvat prođe kroz detektor metala.

Stanka im je i odobrena.

Podsjetimo, kandidat za dužnost potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo je ministar poljoprivede Tomislav Tolušić, a za dužnost ministra gospodarstva Darko Horvat, HDZ-ov zastupnik i ministar poduzetništva i obrta u Vladi Tihomira Oreškovića.

Oni su u srijedu nakon višesatnog odgovaranja na pitanja dobili potporu saborskih odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav te gospodarstvo. O njima se na plenarnoj sjednici Sabora neće raspravljati, nego će se samo glasovati o povjerenju.

Koalicijski partneri prije su dali "zeleno svjetlo" premijeru Andreju Plenkoviću za planirane kadrovske promjene.

Izvor: N1


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij