hren

SVE ZBOG ZAŠTITE OSOBNIH PODATAKA
Ako ste planirali podići kredit, još do petka to možete učiniti jednim odlaskom u banku. Jer baš od petka trebat će vam najmanje jedan papir više, koji ćete morati osobno donijeti. Za jedan papir više trebat će i više vremena. A krivac je za sve opća uredba o zaštiti podataka, zbog koje banke više neće razmjenjivati podatke o crnim listama neurednih platiša.

Još malo čekanja u redu i još jedan papir više. Tako će se ubuduće dolaziti do kredita jer banke među sobom neće više razmjenjivati podatke o neplatišama.

"Ako netko traži kredit, više neće moći otići u banku koja će zatražiti kreditno izvješće, nego će ga banka poslati da traži izvještaj iz banke gdje je imao dug ili tekući račun. Dakle, malo će se zakomplicirati za potrošača", rekao je Zdenko Adrović iz Hrvatske udruge banaka.

Sve zbog zaštite osobnih podataka koja će promijeniti poslovanje. Nova pravila o zaštiti osobnih podataka stupaju na snagu u petak, a iz udruge banaka kažu kako se ove drugačije procedure neće odraziti i na trošak podizanja kredita, nego će samo proceduru usporiti.

Problema bi mogli imati oni koji se ne budu držali zaštite osobnih podataka jer kazne su i do 20 milijuna eura.

"Uredba je predvidjela jasne kriterije kod procjene analize, kod nekog slučaja i incidenta, što je sve učinjeno da bi se rizici smanjili i jesu li ispitanici informirani", kaže Igor Vulje iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Banke podatke neće razmjenjivati dok se ne završi prilagodba novim pravilima. I nadaju se da će to biti brzo.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij