hren

BILO JE BURNO
Na sastanku Fabrisa Peruška, izvanrednog povjerenika Agrokora i Upravnog odbora Udruge dobavljača koji je trajao od 16 do 19:30 sati u utorak kasno poslijepodne, i koji je povremeno bio vrlo buran, nije postignut napredak u pregovorima, a dogovoreno je da dobavljači u srijedu pošalju svoje pismene zahtjeve izvanrednoj upravi.

Kako smo neslužbeno doznali, glavna tema sastanka bili su dogovori između Agrokora i Sberbank, te pregovori koji su u tijeku s Agram Investom i Adris Grupom, ali se razgovaralo i o tome koliko će se ukupno prosječno namiriti pojedine skupine vjerovnika.

Prema neslužbenim podacima do kojih smo došli, navodno će se dobavljači za robe i usluge do 10. srpnja namiriti ukupno s oko 74 posto kada je u pitanju stari i granični dug, a s dodatnom mogućom isplatom 80 milijuna eura graničnog duga u iduće četiri godine i pretvaranjem manjeg dijela potraživana u vlasništvo, dobavljači bi se za robe i usluge naplatili ukupno oko 80 posto.
Međutim, kada se u dobavljače uključe i oni koji su mjenično i kreditno financirali Agrokor (a takvih je potraživanja oko tri milijarde kuna), onda stopa naplate klase dobavljača pada na 51 posto.

S druge strane, razlučni financijski vjerovnici bi naplatili 100 posto svojih potraživanja koja iznose ukupno oko 520 milijuna eura, osigurani financijski vjerovnici, pretežno imatelji obveznica, koji imaju minimalno pet sudužnika bi se naplatili prosječno po stopi od 48 posto, a takvi koji su u roll-up kreditu sa 55 posto.
Sberbank bi se, pak, naplatio po stopi oko 50 posto, a neosigurani financijski vjerovnici (bez sudužnika) bi imali stopu naplate od 17 posto.

Sukladno informacijama koje smo dobili, dobavljači izvanrednom povjereniku najviše zamjeraju to što je prilikom dogovora o preostaloj isplati graničnog duga od 80 milijuna eura ta isplata bila uvjetovana dobrim poslovanjem Agrokora, jer se tvrdilo da svaka nova kuna obveza ugrožava Agrokor, a sada se Sberbanku izlazi u susret i povećava se dug Agrokora za 90 milijuna eura.

- To jednostavno nije pošten pristup pregovorima. Jer sa takvom razinom duga koja se povećava Agrokor ni druga poduzeća neće moći dobro poslovati i nama će doći u pitanje isplata preostalih 80 milijuna eura graničnog duga.
Uz to, Sberbank kao većinom neosigurani financijski vjerovnik imat će skoro tri puta veću naplatu od drugih neosiguranih financijskih vjerovnika, a zašto bi oni baš toliko bili bolji od Francka, Alce, Sokola Marića i drugih.
Mi ovakvu nagodbu nećemo potpisati, ali se nadamo da će se na kraju ipak nešto promijeniti i da ćemo uspjeti postići fer dogovor i nagodbu. Ovako ispada da je nagodba krojena po narudžbi financijskih vjerovnika, kazao nam je jedan od dobavljača.

Navodno će izvanredni povjerenik u srijedu odnijeti prvi nacrt nagodbe na Trgovački sud kako bi sutkinja Nevenka Siladi Rstić mogla dati svoje načelno viđenje te sugerirati i dati primjedbe na određene teme. Taj prvi nacrt bi trebao sadržavati i sporazum sa Sberbank, a naknadno bi se u nagodbu, prije finalnog slanja na Vijeće vjerovnika i sud, uključili i sporazumi s Adris Investom i Adris Grupom.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij