hren

Sjednica Predsjedništva HDZ-a u središnjici stranke na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma završila je nešto prije 18 sati, a premijer Andrej Plenković obznanio je koga će predložiti za novog ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade.

"Nakon konzultacija odlučili smo predložiti Darka Horvata Saboru kao novog ministra gospodarstva, a ministra poljpoprivrede Tomislava Tolušića za potpredsjednika Vlade o svim pitanjima vezanim za gospodarstvo", rekao je Plenković po završetku sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u središnjici stranke.

S obzirom na to je u subotu Izvještajni sabor HDZ-a, kazao je da su još jednom prošli i Statut stranke.

"Danas smo također raspravili sve pripreme koje su nam preostale za izvještajni sabor HDZ-a u subotu. Prošli smo još jednom statut i jednoglasno je dogovoreno da je prihvatljiv svim članovima Nacionalnog vijeća i Predsjedništva. Očekujemo još jednu raspravu i usvajanje novog statuta u subotu. Očekujemo veliki skup HDZ-a na koji će doći prijatelji iz inozemstva - očekujemo Manfreda Webera, Bojka Borisova kao i Dragana Čovića. Uglavnom jedna vrlo pozitivna i unisona potpora svim ovim odlukama i dokumentima", zaključio je Plenković.

Upitan očekuje li da netko u subotu kaže da stranka ne može biti taoc jednog čovjeka, rekao je da ne može biti copy paste. 

Potvrdio je da se sastao s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović - već smo se vidjeli sinoć, razgovarali smo o brojnim temama, dogovorili smo sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, bit će nekoliko tema, kazao je.

Upitan jesu li na Predsjedništvu razgovarali o aferi Hotmail rekao je da je sve izvijestio o situaciji, a na pitanje o svojoj političkoj odgovornosti, ponovio je da se radi o izrazito dobrom procesu te dodao da sve sumnje i sjene treba raščistiti.

Upitan je li dobio potporu stranačkih tijela dogovorio je: "Naravno da da."

Obistinila se posljednja nagađanja 

Kao što se i očekivalo glavna točka je trebala biti završna rasprava o Statutu, a teško je bilo očekivati i da se rasprava neće povesti i o nizu aktualnih pitanja vezanih uz aferu Hotmail, kao i da predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković vodstvu stranke predstavi kandidata za novog ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade, nakon što je Martina Dalić dala ostavku na te dužnosti zbog afere Hotmail.

Obistinila su se tako posljednja nagađanja prema kojima se Darka Horvata spominjalo kao ministra gospodarstva, a ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića kao potpredsjednika Vlade. Obojica su ranije danas bili u Banskim dvorima na sastanku.

Stigavši u središnjicu HDZ-a nešto iza 15 sati, podsjetimo, Plenković nije bio želio iznositi nikakve detalje, već je tada samo kratko bio poručio da su "i Horvat i Tolušić odlična rješenja, ali izjave će dati nakon Predsjedništva".

Horvat: Popila se kava, razgovaralo se ...


Horvat je bio nešto pričljiviji: "Nema još nikakve konačne odluke. Popila se jedna kava, porazgovaralo se, sad ću s kolegama malo prodiskutirati".

Nije odgovorio tko bi u slučaju da postane ministar gospodarstva bio zadužen za Agrokor - on ili Tolušić, kojeg se spominje kao kandidata za potpredsjednika Vlade.

"Biti član HDZ-a i potpredsjednik jedne takve stranke, a bojati se ući u bilo kakvu polemiku ne bi bilo fer ni korektno. Ako smo se poželjeli baviti politikom, onda su ovo novi izazovi", poručio je Horvat.

Miletić: Vjerujem da je Plenković imao dobre namjere i ciljeve

Potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić izjavila je uoči sjednice da sumnja u scenarij po kojem bi se išlo na iskazivanje nepovjerenja premijeru zbog afere mailova.

"Mislim da će ostati sigurno premijer", rekla je Miletić.

Upitana je li zbog afere poljuljano povjerenje HDZ-a u predsjednika Plenkovića, rekla je kako vjeruje da je imao dobre namjere i ciljeve te da nije u to upleten.

Tri institucije to istražuju i pokazat će se je li bio ili nije u to upleten, zaključila je Miletić.

Izvor: N1


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij