hren

POTPISAN UGOVOR S 10 BANAKA O KREDITIRANJU MALOG I SREDNJEG PODUZETNIŠTVA
Županija će subvencionirati dvije trećine kamata. Iz proračuna je osigurano 6,5 mil. kuna, a natječaj će biti otvoren dok se ne potroše sredstva

Splitsko-dalmatinska županija potpisala je ugovore s deset banaka koje će kreditirati malo i srednje poduzetništvo, a Županija će im subvencionirati gotovo dvije trećine kamata. Visina kredita je od 200.000 do pet milijuna kuna, a ovisno o banci kamate se zahvaljujući subvenciji Županije umjesto 2 posto kreću od 0,7 do 1,2 posto. Rok otplate je 12 godina. Iz proračuna je u tu svrhu osigurano 6,5 milijuna kuna, a natječaj će biti otvoren dok se ne potroše sredstva.

Već sad 20-ak prijavljenih

Riječ je o drugom paketu poticajnih mjera Splitsko-dalmatinske županije čiji je cilj financijski poduprijeti razvoj gospodarstva i stvaranje novih radnih mjesta nakon što je prije dva tjedna 
predstavljena mjera programa potpore osnivanja malog gospodarstva.

– Za prvu mjeru, za koju je natječaj završio 15. svibnja, imamo prijavljena 102 mlada poduzetnika s područja Splitsko-dalmatinske županije koji su se kandidirali za nepovratna sredstva. Što se tiče mjere kreditiranje, već sada imamo 20-ak prijavljenih poduzetnika. Ako ovih 6,5 milijuna kuna ne bude dostatno, siguran sam da će nas to prisiliti da u proračunu osiguramo dodatna sredstva. Mislim i da na ovaj način, ovim kreditiranjem, u sinergiji s IT sektorom i ruralnim razvojem naše županije uz dodatnu vrijednost turizma možemo u dogledno vrijeme postati prepoznatljiva županija u svim segmentima našeg razvoja. To je budućnost ove županije, a poglavito ruralnog dijela jer, nažalost, svjedoci smo da mladi ljudi u posljednje vrijeme iseljavaju – rekao je župan Blaženko Boban i najavio da u planu imaju i nove programe za turizam kroz koje će se moći dobiti i do 70.000 kuna nepovratnih sredstava za bazene ili opremanje apartmana, posebno u ruralnim područjima.

Dodao je da se nada da će rezultati ovih mjera biti vidljivi što skorije, a vjerojatno već iduće godine. Iskoristio je priliku i najavio kako od početka iduće godine planiraju osigurati i sredstva kojima će subvencionirati povratak mladih obitelji u ruralna područja i na otoke, a prema sadašnjim procjenama korisnici će moći dobiti između 60 i 100.000 kuna.

Povratak obitelji na otoke

– Moguće je na ovaj način dobiti od 200.000 kuna do 5 milijuna kuna po subvencioniranoj kamati. Riječ je o mjeri koja je u koraku s vremenom, a nadam se da će naše banke također naći interesa kreditirati mjeru vezanu za povratak mladih obitelji. Ove bi mjere trebale otvoriti nova radna mjesta i nove investicijske cikluse – kaže dožupan Ante Šošić i dodaje da se ova mjera odnosi na male i srednje poduzetnike koji čine okosnicu gospodarstva.

Pero Bolotin, direktor Odjela poslovanja sa srednjim i velikim poduzetnicima OTP Splitske banke, rekao je kako su zahvaljujući ovom programu mali i srednji poduzetnici došli na razinu svjetskih cijena kreditiranja.

– Ovo je ono što je trebalo našem gospodarstvu, jer mali i srednji poduzetnici su zamašnjak svakog gospodarstva i njima treba omogućiti da povoljno dođu do sredstava za razvoj svojih poduzetničkih ideja – rekao je Bolotin.

Vesna Friedl, direktorica Županijske komore Split, zaključila je da će svima biti bolje kada banke budu imale više razumijevanja za poduzetnike.

– Puno nam znači sve što Županija radi na pitanju potpora trgovačkim društvima i obrtima, sve ove mjere olakšavaju poslovanje. Što naše banke budu imale više razumijevanja prema gospodarstvu, to će ukupni rezultati biti bolji. Trenutačno traje svojevrsno natjecanje županija oko gospodarski aktivnosti i to je dobro. Nadam se da će Splitsko-dalmatinska županija uskoro dobiti titulu poduzetničke županije – rekla je Friedl.

U Županiji će uskoro predstaviti i treću gospodarsku mjeru, vezanu za jačanje poduzetničkih kompetencija.

Izvor: Vecernji.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij