Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jednoglasno je odlučilo da protiv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović neće pokrenuti postupak, a jednoglasno je odlučilo i da će pokrenuti postupak protiv bivše potpredsjednice Vlade i bivše ministrice gospodarstva Martine Dalić.

Povjerenstvo je odluku donijelo nakon stanke prije koje je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković predložila da se ne pokrene postupak protiv Kolinde Grabar Kitarović vezano uz slučaj puta u SAD, a izvjestiteljica Aleksandra Jozić Ileković da se pokrene postupak protiv bivše potpredsjednice Vlade i bivše ministrice gospodarstva Martine Dalić zbog afere Hotmail.

Povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da protiv predsjednice neće pokrenuti postupak, a jednoglasno je odlučilo da će pokrenuti postupak protiv Dalić zbog netransparentnog imenovanja članova neformalne radne skupine koja je radila lex Agrokor, a potom i odbijanja otkrivanja odgovora javnosti.

Povjerenstvo je zaključilo kako je sporno što je neformalna skupina predvođena Martinom Dalić izradila zakon čime je odstupila od propisane procedure.

Dalić također nije postupala vjerodostojno ni transparentno kad je tvrdila da je sama pisala zakon, da je sve bilo po njezinim navođenju i da nema veze sa članom neformalne skupine, odvjetnikom Borisom Šavorićem. Bivša ministrica također nije sačuvala povjerenje i pravo građana da budu upoznati sa stvarnim stanjem.

Povjerenstvo će utvrđivati je li postojala interesna povezanost dužnosnice s neformalnom skupinom.

Jozić Ileković: Predlažem pokretanje postupka protiv Martine Dalić

Povjerenstvo će odlučiti o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv bivše ministrice u slučaju koje je predmet otvoren prošli tjedan nakon što je u javnost izašla korespodencija sada već bivše potpredsjednice Vladei bivše ministrice gospodarstva Martine Dalić s grupom koja je radila na lex Agrokor te prijave koju je zaprimilo.

Izvjestiteljica u predmetu Dalić Aleksandra Jozić Ileković podsjetila je da je Povjerenstvo zaprimilo neanonimnu prijavu u kojoj se, između ostalog, tvdi da je Dalić dovela u pitanje savjesno i nepristrano ponašanje te da je Republika Hrvatska dovedena u negativan kontekst, a Dalić se dovela u odnos zavisnosti prema odvjetnicima koji su učinili vrlo vrijednu uslugu.

Podsjetila je i na mailove objavljene na portalu Index te na izjavu Martine Dalić na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo da je njezina veza sa Šavorićem nikakva.

Na temelju saznanja koja sam vam pokušala izložiti proizlazi da je neformalna radna skupina predvođena Martinom Dalić bez prethodnog postupka ili imenovanja formalne radne skupine izradila Zakon o izvanrednoj upravi čime je odstupila od propisane procedure, rekla je Jozić Ileković dodavši kako možemo reći da Dalić nije nastupala vjerodostojno jer je tvrdila da s odvjetnikom Šavorićem nema apsolutno nikakve veze, nije postupala vjerodostojno ni kada je rekla da je sama radila zakon, da je glavni autor, da su sve odredbe pisane po njezinim riječima.

Postupajući na takav način i prenoseći poslove tijela državne uprave na neformalnu radnu skupinu za čija imena i reference javnost nije znala, rad dužnosnice bio je netransparentan. Na takav način nije postupala savjesno i nepristrano. Nije čuvala vlastitu vjerodostojnost. Nije uspjela sačuvati povjerenje građana, rečeno je na sjednici.

Član Povjerenstva Davorin Ivanjek rekao je da se predmet treba preispitivati kroz nekoliko elemenata, istaknuvši da je zakon rađen netransparentno i podsjetivši da je Dalić više puta odbila reći tko je sudjelovao u njegovoj izradi. Sve skupa stvara percepciju u javnosti da je tu osim ostvarivanja javnih interesa moguće ostvarivanje drugih interesa, prije svega financijskih, imovinskih, i zbog svega toga smatram da su to elementi preispitivanja postupanja dužnosnice u konkretnoj situaciji, rekao je Ivanjek.

Aleksandra Jozić Ileković predložila je zaključak da je Dalić počinila moguću povredu članka Zakona o sprječavanju sukoba interesa, a Ivanjek je ukazao na to da je izuzetno bitno je li Dalić kao ministrica gospodarstva davala suglasnost za odabir savjetnika koji su prethodno bili u radnoj skupini. Povjerenstvo u prijedlogu odluke, između ostalog, traži da se utvrdi postojanje interesne povezanosti bivše potpredsjednice Vlade sa skupinom Borg.

Novaković: Predlažem da se ne pokrene postupak protiv Kolinde Grabar Kitarović

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković predložila je da se ne pokrene postupak protiv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović vezano uz put u SAD. Iz Ureda predsjednice unatoč opetovanim zahtjevima se nije moglo dobiti sve potrebne informacije, a iz navoda u medijima, ustvrdila je Novaković, ne može se zaključiti da je predsjednica povrijedila načela obnašanja javne dužnosti. 

Neke okolnosti su ostale nepoznate, kazala je Novaković i istaknula da bi bilo dobro da ubuduće dužnosnici o svojim putovanjima pravovremeno obavještavaju javnost.

Naime, govoreći o slučaju puta predsjednice u SAD podsjetila je da je Povjerenstvo još u siječnju 2017. godine tražilo informaciju  o tome tko je platio put, a kasnije i zašto je riječ o državnoj tajni te je od Ureda predsjednice zatražilo i dokumente koji su proglašeni tajnom.

Ured Predsjednice poslao je na to, podsjetila je također Novaković, dopis u kojem objašnjava zašto ne može reći s kime se sastala, kao i da im se dostavi popis osoba s kime se sastala i tko je to organizirao te je li veleposlanik znao za put, a isto je zatraženo i od Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Ranije je Povjerenstvo donoijelo odluku u predmetu zastupnika u Hrvatskom saboru HDZ-ova Andrije Mikulića, koji je podnio imovinsku karticu koju je prema mišljenju Povjerenstva netočno popunio.

"Donijeli smo odluku da se pokrene postupak zbog moguće povrede članaka koji se odnose na točno izvještavanje o imovinskom stanju. Gospodin Mikulić se očitovao i rekao da je imao problema vezano za ispunjavanje rubrike", rečeno je na sjednici Povjerenstva.

"Kako zakon ne predviđa nikakvu manju sankciju osim novčanu kada su u pitanju ove odredbe, predlažem da se donese konačna odluka da se Mikulić ogriješio o članke 8. i 9. zakona o sprječavanju sukoba interesa i da mu se iznese sankcija od 2.000 kuna", rečeno je na Sjednici.

Izvor: N1


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij