hren

Hrvatski sabor u srijedu će raspravljati o Agrokoru i prijedlogu 36 oporbenih zastupnika o izmjeni Odluke o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor te o SDP-ovu prijedlogu o izmjeni Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Obje točke su stavljene na raspravu zahvaljujući novom saborskom Poslovniku i oporbenim inicijativama, a sve kako bi se na plenarnoj sjednici raspravljalo o aferi "Hotmail" i stanju u Agrokoru.

Kako bi se u Saboru raspravljalo o aktualnoj aferi "Hotmail” i stanju u Agrokoru, Mostovci su prikupili 30 zastupničkih potpisa te na temelju mogućnosti predviđenih Poslovnikom uputili Saboru zahtjev da se provede rasprava o izmjeni Odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor kako bi se omogućilo ponovno pokretanje rasprave o Agrokoru.

SDP u dopunama Zakona o sprječavanju sukoba interesa predlaže da se među dužnosnike uvrsti i "izvanredni povjerenik u društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku". Time bi izvanredni povjerenik podlijegao Zakonu o sprječavanju sukoba interesa i morao bi Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa predati imovinsku karticu, a ono bi moglo istraživati kako je stjecao imovinu.

Prije rasprave o dvama oporbenim prijedlozima raspravljat će se o izvješćima o radu pravobraniteljice za djecu za 2016. i 2017. godinu.

Ured pravobraniteljice za djecu tijekom 2016. razmatrao je 1876 pojedinačnih povreda prava djece, a u taj broj su uključeni i slučajevi iz prošlih godina. Pojedinačne prijave, slično kao i dosadašnjih godina, najviše su se odnosile na probleme u ostvarivanju roditeljske skrbi (343), zatim na povrede obrazovnih prava (296), na zaštitu djece od nasilja i zanemarivanja (272) te na zdravstvena prava (161).

U 2017. godini otvorena su pak 2502 nova predmeta, među kojima 1573 prijave povreda pojedinačnih prava djece te 929 općih inicijativa Ureda, navodi se u izvješćima pravobraniteljice.

Izvor: N1


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij